Прејди на содржината

Фирмилијан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Митрополит Фирмилијан

Фирмилијан (световно име Димитрие Дражиќ; српски: Фирмилијан Дражић; Шабац, Кнежевство Србија, 20 август 1852 - Белград, Кралство Србија, 7 декември 1903) бил скопски митропилит, од 1902 до 1903. Тој бил првиот Србин кој станал скопски митрополит по укинувањето на Пеќската патријаршија:[1][2]

Објавил 10 книги со богословска-теолошка содржина.

  1. Narodna enciklopedija srpsko-hrvatsko-slovenac̆ka. 1925.
  2. Sava, episkop šumadijski, Srpski jerarsi od devetog do dvadesetog veka, Evrp Beograd (1996), str 498