Фиоралба Цакони

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Фиоралба Чакони е албанска математичарка и експерт за теоријата на инверзно расејување. Таа е професор по математика на Универзитетот Рутгерс.

Образование и кариера[уреди | уреди извор]

Цакони се стекнала со диплома и магистратура на Универзитетот во Тирана во 1987 и 1990 година, соодветно. Таа го завршила својот докторат во 1996 година, заеднички помеѓу Универзитетот во Тирана и Универзитетот во Патрас, под надзор на Џорџ Дасиос. Нејзината дисертација била дел од резултатите на равенката за апстрактниот Бран. Проблемите на теоријата на расејување во еластичноста и термоеластичност на ниска фреквенција.

Таа станала предавач на Универзитетот во Тирана, а потоа, од 1998 до 2000 година, научен соработник на Хумболт на Универзитетот во Штутгарт. Во 2000 година таа дошла во САД за дополнителни пост-докторски истражувања на Универзитетот во Делавер и останала во Делавер како асистент професор од 2002 година. Се преселила во Рутгерс во 2015 година.

Книги[уреди | уреди извор]

Цакони е автор или коавтор на:

  • Квалитативни методи во Теоријата на Инверзно Расејување (со Дејвид Колтон, Спрингер, 2006),
  • Метода на Линеарно Земање на примероци во Инверзното електромагнетско расејување (со Дејвид Колтон и Питер Монк, Друштво за Индустриска и Применета Математика, 2011),
  • Квалитативен пристап кон Теоријата на Инверзно Расејување (со Дејвид Колтон, Спрингер, 2014),
  • Теорија на Инверзно Расејување и Трансмисија на сетот од скаларни вредности поврзани со линеарниот систем на равенки (со Дејвид Колтон и Хусем Хаддар, Друштво за Индустриска и Применета Математика, 2016).

Признание[уреди | уреди извор]

Цакони била вклучена во класата на соработници на Американското Математичко Друштво за 2019 година "за придонеси во анализата на парцијалните диференцијални равенки, особено во теоријата на инверзно расејување".

Надворешни врски[уреди | уреди извор]