Фински институт за истражување на шумите

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фински институт за истражување на шумите (Метла)

Финскиот институт за истражување на шумите (фински: Metsäntutkimuslaitos, шведски: Skogsforskningsinstitutet), позната како Метла, е подредена агенција на Министерството за земјоделство и шумарство на Владата на Финска.

Институтот има законски должности, преку истражувања, да промовира економично, еколошко и социјално одржливо управување и користење на шумите. Метла е еден од најголемите европски институти за истражувачки дејности во областа на шумарството, со годишен буџет од околу 40 милиони евра и 9 главни истражувачки единици (во Јоенсу, Канус, Колари, Лопи Лејлејн, Паркано, Савонлина Пункахарју, Рованими, Сунењоки и Ванта).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]