Филип Емегвали

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Philip Emeagwali

Филип Емегвали (23 август 1954 во Нигерија) е нигерски инжинер.

Тој го напуштил училиштето во 1967 година поради војната во Нигерија. Подоцна станал инжинер и компјутерски научник/геолог и станал еден од двајцата добитници на Gordon Bell Prize наградата во 1989 година награда од IEEE, за неговата употреба на комуникациска машина за суперкомпјутери за помош на анализа на нафтени полиња во 1991 година.