Физиотерапевтски техничар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Физиотерапевт

Физиотерапевт - специјалист со професионална едукација која ја враќа или ја поддржува оштетената моторна способност и капацитет на пациентот. Главните цели на нивната работа е да се отценат функционалните капацитети на клиентот и нивно подобрување,советување на клиентот,документирање на работата и адапционите помагала. За подобрување на функционалните способности на клиентот терапевтите користат вежба, различни физички третмани и масажа. Тие го советуваат секој кој има потреба од помош, за да ја подобри својата здравствена состојба Физиотерапевтите се специјализираат, врз основа на возраста и аспектот - во областа на деца, работоспособна возраст или физичка терапија. Исто така е можно врз основа на клинички специјализирани области:

  • Потточка во списокот
  • Невролошка физиотерапија
  • Геријатриска (Возраст) Физиотерапија
  • Мускулоскелетна физиотерапија
  • Физиотерапија за внатрешни болести
  • Хируршка физиотерапија
  • Физикална терапија во траума

Покрај тоа, како што постои посебна областа на спортот физиотерапија, работна физиотерапија, ортопедска физиотерапија и рачно физикална терапија.

Физиотерапевт

Услови за работа[уреди | уреди извор]

Повеќето физички терапевти работат во истражувачки лаборатории и центри, универзитети, болници, или имаат приватна пракса, обезбедување на услуги за двете оние кои се во болница и пациенти. Физички терапевти, исто така, ги посетуваат пациентите дома. Природата на работата на физиотерапевти и условите се разликуваат во зависност од тоа дали тие работат во клиника, каде што тие ги третираат акутна болест, или - во постоперативна, и во оделот за рехабилитација. Многу пациенти избираат физиотерапевтски третмани, како алтернатива на операцијата.

Обука[уреди | уреди извор]

За да се стекне со образование физиотерапевти може да студира во многу универзитети во земјата, Одделот за медицинска рехабилитација, физикална терапија. Во Европа, формирање на физиотерапевт исто така се постигнува со обука во средните училишта или универзитети. За да се стане физиотерапефт и не е така лесно.Потребна е соодветна обука и големо знаење кое студентите го стегнале во универизтетие и училиштата каде ја изучувале оваа струка. Студентите чекаат за интензивна медицинска обука, вклучувајќи 18-32 недели на медицинската пракса. По обуката, студентите ќе добијат диплома или напреден степен во физикална терапија. Многу физиотерапевти се повеќе специјализирани и се подложени на дополнителна обука со курсеви кои ќе им дозволи да добиат магистратура или докторат.