Фивос Деливоријас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фивос Деливоријас
Φοίβος Δεληβοριάς
Фивос Деливоријас
Биографски податоци
Роден(а)29 септември 1973 (1973-09-29) (49 г.)
ПотеклоКалитеа, Грција
Жанровирок
Занимањамузичар, пејач, текстописец
Инструментигитара, пеење
Период на активност1988-денес
Мреж. местоhttp://www.foidel.gr/

Фивос Деливоријас (грчки: Φοίβος Δεληβοριάς; роден на 29 септември 1973 година) — грчки рок-музичар, пејач, и текстописец од Калитеа, Атика.[1]

Кариера[уреди | уреди извор]

Во 1988 година, кога имал само 15 години, тој однел касета со неговите песни на Манос Хаџидакис, што по една година резултирало со издавањето на неговиот деби албум „Συμφωνία παρέλασι“ во ноември 1989 година.[2] Неговиот втор диск бил објавен неколку години по првиот, во јули 1995 година, а го носи насловот „Συμφωνία ζωή μόνο ετσι ειν' ωραία“.[2] Истата година учествувал за првпат во изведба со жива музика со Дионисис Савопулос. Во 1998 година, бил објавен неговиот трет албум, со наслов „Χάλια“.[2] Во летото 2003 година, бил објавен неговиот следен албум, со наслов „О καθρέφτης“.[2] Во 2008 година, тој го издал својот четврти албум „Οι απίθανοι περιπέτειες“. Две години подоцна, тој го издал својот петти албум, „О Αόρατος Άνθρωπος“.

Неговиот најнов албум, бил издаден во ноември 2015 година, со насловот „Καλλιθέα“.

Концерти[уреди | уреди извор]

Меѓу последните негови концерти се: во Fuzz Club во Атина, на 22 декември 2010 година,[3] во Lithografio на Патра, на 20 јануари 2011 година,[4] и Γαία Live на 11 март 2010 година во Солун.[5]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Фивос Деливориас ги има издадено следните албуми по години:[2][6]

  • 1989: Συμφωνία Παρέλαση (Парадата)
  • 1995: Συμφωνία Ζωή Μόνο Έτσι Είν' Ωραία (Животот е добар само на овој начин)
  • 1998: Χάλια (Хаос)
  • 2003: О καθρέφτης (Огледалото)
  • 2007: Έξω (Надвор)
  • 2010: О Αόρατος Άνθρωπος (Невидливиот човек)
  • 2015: Καλλιθέα (Калитеа)

Компилации:

  • 2008: Οι Απίθανες Περιπέτειες του Φοίβου Δεληβοριά (Неверојатните авантури на Фивос Деливориас)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Φοίβος Δεληβοριάς Архивирано на 29 март 2019 г. LiFO списание (грчки)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Φοίβος Δεληβοριάς Микрофон музички портал (грчки)
  3. Φοίβος Δεληβοριάς @ Fuzz Клуб(22/12/10, Αθήνα) mindradio.гр
  4. Φοίβος Δεληβοριάς στην Πάτρα e-tetRadio.гр, 17 јануари 2011 година.
  5. О Φοίβος Δεληβοριάς στο Γαία Живеат Архивирано на 20 февруари 2011 г. culturenow.гр, 14 февруари 2011 година.
  6. Φοίβος Δεληβοριάς Discogs.com

Надворешни врски[уреди | уреди извор]