Траект

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Ферибот)
Бродот „Македонија“ во Охридското Езеро

Траект или ферибот e специјален брод за превоз на возила, патници и стока преку река, море или езеро. Постојат специјални траектни за превоз на вагони и на цели железнички композиции. Зборот потекнува од анг. ferryboat. Во крајбрежни градови, како на пример Сиднеј, траектите се користат како секојдневен јавен превоз за голем број од населението.