Прејди на содржината

Ференц Мора

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ференц Мора (19 јули 1879 – 8 февруари 1934) бил унгарски романописец, новинар и музеолог.

Животот[уреди | уреди извор]

Статуа на Ференц Мора во Сегедскиот Пантеон

Ференц Мора е роден во Kiskunfélegyháza , во финансиски сиромашно семејство. Неговиот татко Марон Мора бил кројач, а неговата мајка Ана Џухаз била пекар. Тој го стекнал своето формално образование под најтешките услови поради финансиската сиромаштија на неговото семејство. На Универзитетот во Будимпешта, тој дипломирал образование за географија и историја, но работел како учител само една година во Felsőlövő , округот Ваш . Тој бил истакнат лик на младинска литература во Унгарија. Неговата паралелна кариера на музеологија започна во 1904 година во комбинираната библиотека и музеј на Сегед, служејќи се на главниот град на Сегед и околината Чонград. Бил назначен за директор на комбинираната библиотека и музеј во округот Сегед и Чонград во 1917 година и служел како директор до 1934 година, кога починал на возраст од 54 години во Сегед . Денес музејот е именуван во негова чест како "Мора Ференц Музеј", кој може да се види на интернет на многу мрежни места.[1][2][3][4]

Големи книжевни дела[уреди | уреди извор]

Музеј на Ференц Мора во Сегед
 • Rabember fiai "Синови на човечкиот роб" (Будимпешта, 1909)
 • Mindenki Jánoskája " Сè е мала Џони" (Будимпешта, 1911)
 • Csilicsali Csalavári Csalavér (Будимпешта, 1912)
 • Filkó meg én "Филко и јас" (Будимпешта, 1915)
 • Kincskereső kis ködmön "Малата јакна за потрага по богатство" (Будимпешта, 1918)
 • Dióbél királyfi "Принцот Walnutmeat" (Будимпешта, 1922)
 • A festő halála "Смртта на сликарот" (роман, Будимпешта, 1921, подоцна објавена како Нееднаквоста на египетската легенда "Четири татковци").
 • Georgikon (Будимпешта, 1925)
 • Nádihegedű "Рид битката " (Будимпешта, 1927)
 • Енек а блузамекрёл "Песна за житни полиња" (роман, Будимпешта, 1927)
 • Beszélgetés a ferdetoronnyal "разговор со Потпирајќи кула" (Будимпешта, 1927)
 • Верајм "Мои потомци" (Будимпешта, 1927)
 • Sokféle "Diverse" (Будимпешта, 1927)
 • Ед-цар, актит варрак "Цар Кој е чекан" (Будимпешта, 1930)
 • Aranykoporsó "Златен ковчег" (историски роман, Будимпешта, 1932)
 • Дарување на Мора Ференц-утцaиг "Од Крејн Стрит до Мора Ференц Стрит" (автобиографија, Будимпешта, 1934)
 • Изберете јазик Hungarian (Macedonia) "патување во подземна Унгарија" (Budapest, 1935)
 • Parasztjaim "Моите селани" (Будимпешта, 1935)
 • Dióbél királykisasszony "Принцезата Walnutmeat" (Будимпешта, 1935)
 • Напок, чувак, Елмул Сцилагок "Сонце, месечини, минати ѕвезди" (Будимпешта, 1935)

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. „Móra Ferenc Múzeum“. Посетено на 13 May 2015.
 2. „Múzeum - Móra Ferenc Múzeum - Museum.hu“. Посетено на 13 May 2015.
 3. Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
 4. Magyarország a hálón - vendégváró.hu Архивирано на 25 август 2005 г. Грешка во шаблонот „Семарх“: Проверете ја вредноста |url=. Празно.