Фен (уред)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Фен за коса

Фен е електрична уред за сушење на коса. Пронаоѓач на овај уред се смета дека е францускиот фризер Александар Годфој кој прв ја започнал употребата на овој уред во неговиот салон во 1890 година.

Дури во дваесеттите години на следниот век почнала масовна употреба на феновите и во нивна продажба. Составен е од комбинирани елементи од видот на — Електричен греач и вентилатор. Подвижувањето на моторот на вентилаторот се врши со мала сила од околу 10 вати, кој уфрла воздух од отворите кои се наоѓаат од страните на фенот, така да струјата до грејачот, а потоа, така загреан, излегува од потребниот и претходно добро осмислен отвор. Прекинувачот со кој се извршуваат команди врз фенот, има еден или два степени на промена. Со тоа се постигнува истовремено вклучување на грејачот и вентилаторот, но може да се вклучува да работи и да ја врши функцијата како вентилатор без греење. Севкупно, фенот има достигнува и троши сила од околу 450 вати.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]