Федерално собрание (Русија)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Федерално собрание (руски: Федерално Собрание) е национален законодавен дом на Руската Федерација, според Уставот на Руската Федерација (1993). Го наследнил Врховниот Совет. Се состои од Државната дума, кој е долниот дом и Советот на федерацијата, кој е горниот дом. Двата дома се наоѓаат во Москва. Претседателот на Советот на Федерацијата е третата најважна позиција по Претседателот и Премиерот. Во случај кога и претседателот и премиерот се недостапни за извршување на функција, претседателот на горниот дом на рускиот парламент станува вршител на должноста претседател на Русија. [1] [2] Надлежноста на Државната дума вклучува: согласност за назначување претседател на Владата, решавање на прашањето за доверба во Владата, назначување и разрешување на претседател на Централната банка, назначување и разрешување на претседател и половина од ревизори на сметководствената комора, назначување и разрешување на комесарот за човекови права, прогласување амнестија, унапредување на обвиненијата против претседателот за неговиот импичмент и други. [3]

Надлежноста на Советот на Федерацијата вклучува: одобрување на промени во границите помеѓу субјектите на Руската Федерација, одобрување на указот на Претседателот за воведување воена состојба или за воведување вонредна состојба, одлучување за можноста за употреба на вооружените сили на Русија надвор од територијата на Русија, назначување избори за претседател, импичмент на претседател, назначување судии на повисоки судови на Русија, назначување и разрешување на генералниот обвинител на Руската Федерација, назначување и разрешување на заменик-претседател и половина од ревизорите на целата сметководствена комора и други. [4]

Овластувања[уреди | уреди извор]

Како руски законодавен дом, сите закони мора да бидат изгласани во Федералното собрание пред да бидат пропишани со закон. Сите сметки, дури и оние предложени од Советот на Федерацијата, прво треба да бидат разгледани од Државната дума. По усвојувањето со мнозинство од полноправното членство во Државната дума, предлог-законот го разгледува Советот на Федерацијата, на кој има четиринаесет дена да го става законот на својот дневен ред. Советот на Федерацијата не може да направи измени во предлог-законите донесени од Думата и може или да ги одобри или да ги отфрли. Доколку Советот на Федерацијата го отфрли предлог-законот усвоен од Државната дума, двете комори можат да формираат комисија за помирување за да изготват компромисна верзија на законодавството. Ако две комори не можат да постигнат компромис, или Думата инсистира на усвојување на законот каков што е, ветото на Советот на Федерацијата може да биде поништено, ако две третини од уставниот состав на Дума гласаат за овој нацрт.

Државната дума и Советот на федерацијата обично се состануваат одделно. Заеднички сесии се организираат кога:

 • Претседателот на Русија го доставува своето годишно обраќање до Федералното собрание ;
 • За сослушување обраќања на Уставниот суд на Русија ;
 • Да се слушнат говорите на водачите на странски држави.

Парламентарен центар[уреди | уреди извор]

Во средината на 2000-тите било предложено Парламентарниот центар на Државната дума и Советот на федерацијата да се комбинираат во една зграда. [5] [6] Во 2012 година, идејата била поддржана од претседателот Дмитриј Медведев. [7] Причините наведени за изградба на нова зграда вклучуваа тесна природа на сегашните канцеларии на членовите на парламентот, оддалечените локации на овие канцеларии поделени на десет локации во Москва и желбата на владата да ги премести телата од центарот на градот за да се намали сообраќајниот метеж.

Разгледани се различни области на Москва како нов парламентарен центар: Кутузовски Проспект, насипот Фрунзенскаја, „ Москва Сити “, аеродромот во Тушино, Краснаја Пресња, насипот Москорецкаја, Парк Музеон и насипот во Софија. Во септември 2014 година, била избрана поплавената област Мњовники, одлука за која еколозите протестирале. [8]

За дизајнот на новата зграда требало да се одлучи врз основа на архитектонски конкурс. [9] Парламентарците, сепак, не се согласиле околу естетските одлуки меѓу кандидатите на конкурсот, кои не биле решени кога натпреварот бил спроведен по втор пат. [10]

Финансиските проблеми предизвикале компликации. Првично, парламентарниот центар требало да биде финансиран од приватни инвеститори, кои за возврат ќе добијат сопственост на зграда што во моментов им припаѓа на Државната дума и Советот на Федерацијата, како и дозволи за нејзино рушење и замена на зградата со свои развојни проекти (како хотели). Приговор на овој план бил поднесен од архитектонскиот критичар Григориј Ревзин, тврдејќи дека Државната дума се наоѓа во зградата на Советот за труд и одбрана, дизајнирана од Аркади Лангман и изградена во 1935 година, со што постојната зграда на Државната дума е архитектонски споменик, што би било заштитено од државата и не може да се руши.

Работата на парламентарниот центар треба да започне во 2020 година. [11]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. "Пост Председателя Совета Федерации РФ – это третий пост в стране. В случае недееспособности президента и премьера именно председатель верхней палаты парламента должен возглавить государство."
 2. "Почему у нас третье лицо в государстве Председатель Совета Федерации? Потому что это федерация, он не распускается, он действует постоянно." - Сергей Шахрай“. Архивирано од изворникот на 2014-01-11. Посетено на 2021-02-05.
 3. The Constitution of the Russian Federation. Article 103
 4. The Constitution of the Russian Federation. Article 102
 5. Russian newspaper „Sergei Mironov will make a proposal for the construction of the Parliamentary centre“ Проверете ја вредноста |url= (help). Посетено на 2016-02-19.[мртва врска]
 6. www.rg.ru „the Construction of the parliamentary centre — Russian newspaper“ Проверете ја вредноста |url= (help). Посетено на 2016-02-19.[мртва врска]
 7. Russian newspaper „In the state Duma confirmed the relocation of Parliament in the Lower Mnevniki“ Проверете ја вредноста |url= (help). Посетено на 2016-02-19.[мртва врска]
 8. „the Moscow Government is going to relocate the Russian Parliament in Mnevniki“. Архивирано од изворникот на 2019-11-21. Посетено на 2021-02-05.
 9. „Переезд Госдумы в Мневники отложили по эстетическим соображениям“. РБК. Посетено на 2017-12-22.
 10. Традиции шизофрении в русской архитектуре. Афиша (руски). Посетено на 2017-12-22.
 11. Владимир Ресин: Новый парламентский центр откроется к 2020 году

Надворешни врски[уреди | уреди извор]