Фауст (филм од 1960)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Фауст —- западногермански игран филм снимен во 1960 година во режија на Петар Горски. Овој филм претставува адаптација на истоимената драма од Јохан Волфганг фон Гете, драма напишана во 1829 година. Протагонистот, односно главниот лик, е лекар кој ја продава душата на ѓаволот (ѓаволот го игра Густав Грундгенс). Иако Грундгенс бил еден бил еден од најпознатите глумци во својата ера, и истата улога ја играл дури 600 пати во театарот, секогаш се противел да ја повтори оваа улога во филмот. По подолг период на тоа успеала да го убеди една позната германска продуцентка. На крајот за режисер бил одбран посвоениот син на Грундгенс, Петар Горски.