Фасаелска кула

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фасаелската кула
Jerusalem-TowerOfDavid 001.jpg
Поглед на Кулата
Општи податоци
ГрадЕрусалим
ЗемјаИзраел

Фасаелската кула е кула која се наоѓа во Ерусалим, Израел. Во минатото постоеле уште две кули, едната се викала Хипикуска кула која своето име го носела по пријателот на Ирод, Хипикус, а другата се викала Мириаманска кула по сопругата на Ирод, Мириаман. Двете кули биле разрушени во 70 година. Денешната Фасаелска кула се наоѓа во близината на портата Јафа, на Давидовата кула.