Фарадееви закони за електролиза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мајкл Фарадеј.

Фарадеевите закони за електролиза се квантитативни односи врз основа на електрохемиските истражувања објавени од страна на Мајкл Фарадеј во 1834 година.[1]

Математичка форма[уреди | уреди извор]

Законите на Фарадеј може да бидат сумирани со:

каде:

Значи M/z е исто како и еквивалентната тежина на променетата супстанција.

Во првиот Фарадеев закон , M, F, and z се константи, така што поголема вредност на Q ќе биде поголема од m.

Во вториот Фарадеев закон, Q, F, and z се константи, така што поголема вредност на M/z (еквивалентната тежина) ќе биде поголема од m.

Во едноставен случај на константа-стуја електролизата, доведува до

и потоа до:

каде:

Во покомплицираниот случај на променлива електрична струја, вкупниот полнеж Q е електрична струја I() интегриран со текот на времето :

Тука t е вкупно време на електролиза.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ehl, Rosemary Gene; Ihde, Aaron (1954). „Faraday's Electrochemical Laws and the Determination of Equivalent Weights“. Journal of Chemical Education. 31 (May): 226–232. Bibcode:1954JChEd..31..226E. doi:10.1021/ed031p226.
  2. За сличен третман, погледни Strong, F. C. (1961). „Faraday's Laws in One Equation“. Journal of Chemical Education. 38 (2): 98. Bibcode:1961JChEd..38...98S. doi:10.1021/ed038p98.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Serway, Moses, and Moyer (2005). Modern Physics, third edition.