Факултет за спорт и туризам - Нови Сад

Од Википедија — слободната енциклопедија

Факултетот за спорт и туризам е државно акредитирана приватна високообразовна институција сместена во Нови Сад, Србија. Факултетот е основан во 2004 година и се состои од три катедри - спорт, туризам и психологија.[1]

Од своето основање, Факултетот има образувано 209 лица, 36 магистри и магистри, како и 10 доктори.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

TIMS започна како независен Колеџ за спортски тренери и менаџери во 2001 година, за да прерасне во Факултет за спорт и туризам - TIMS, како што е познато денес, во 2004 г. Таа година, исто така, бил додаден уште еден оддел - Туризам, со што TIMS стана единствениот факултет посветен на спортот и туризмот во Србија и земјите од поранешна Југославија.[3][4][5]

Организација и профил[уреди | уреди извор]

Факултетот се состои од две катедри: Катедра за спорт и Катедра за туризам. Основните студии на двата катедра траат 3 години, магистерските студии 2 години, а докторските 3 години.

Според номенклатурата на занимања, студентите по дипломирањето се стекнуваат со следните стручни звања:

од студиската програма Физичко образование и спорт:

 • на ниво на диплома - Наставник по спорт и физичко образование;
 • на ниво на магистерски студии - професор по физичко образование и спорт - магистер;
 • на ниво на докторат - доктор по физичко образование, спорт и кинезиологија;

од студиската програма Менаџмент и бизнис во туризмот:

 • на ниво на диплома - Стручно звање менаџер;
 • на ниво на магистер – Дипломиран менаџер – магистер.

Партнерства[уреди | уреди извор]

TIMS е член на Асоцијацијата за едукација за туризам и слободно време (ATLAS).[6]

Факултетот соработува со многу други високообразовни институции низ Европа, но и со некои од најзначајните здруженија, клубови и организации од областа на спортот и туризмот во Србија и регионот.[7][8][9][10]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. http://prijemni.infostud.com/fakultet/Fakultet_za_sport_i_turizam-TIMS/189 TIMS article on Serbia's largest students' portal (in Serbian), retrieved on 11.5.2011
 2. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2011-08-31. Посетено на 2022-02-20.
 3. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2011-03-01. Посетено на 2011-05-11.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link) Index of private faculties in Serbia on a high-school students' portal retrieved 11.5.2011
 4. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2011-03-08. Посетено на 2011-05-11.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link) Index of state faculties in Serbia on a high-school students' portal retrieved 11.5.2011
 5. http://www.yumreza.info/yumreza-2003/Obrazovanje....htm#Fakulteti_i_vise_skole,_univerziteti Directory of websites from the countries of former Yugoslavia, retrieved on 11.5.2011
 6. http://www.atlas-euro.org/ATLASOrganisationProfile/tabid/106/UserID/679/From/58/language/en-US/Default.aspx TIMS profile on the ATLAS portal, retrieved on 11.5.2011.
 7. http://www.nationalgeographic-srbija.com/tims Архивирано на {{{2}}}.. TIMS featured column on the National Geographic - Serbia website
 8. http://www.mtv.rs/koncerti/najave/pogledaj-me Архивирано на 27 јули 2011 г. MTV Serbia report on a youth film festival organised by TIMS (in Serbian), retrieved on 11.5.2011
 9. http://www.oks.org.rs/olimpijski-komitet-srbije/projekti/karijera-posle-sport/program-karijera-posle-sporta-na-seminaru-kajakaskog-saveza-srbije/ Архивирано на {{{2}}}. Article on event organised by TIMS in cooperation with the Olympic committee of Serbia (in Serbian), retrieved
 10. http://okvojvodina.org/klub/najnovije/obrazovanje-i-sport-ruku-pod-ruku.html Архивирано на {{{2}}}. Article on the establishment of cooperation between the Volleyball club of vojvodina and TIMS (in Serbian), retrieved on 11.5.2011

Надворешни врски[уреди | уреди извор]