Фажански канал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Бриони и Фажански канал

Фажанскиот канал е морски канал измеѓу островите Бриони и крајбрежното копно од ’ртот Барбарита до гребенот Кабула на северниот крај на Брионите, и линијата од ’ртот Проштин на копното до ’ртот Пенеда на најјужниот крај на островите Гилеми Бриони. Источното крајбрежје е каменито и испред неа се наоѓаат многубројни плитки води оддалечени 200-400 метри од брегот. Во јужниот ден на каналот се наоѓаат малите острови Свети Јеролим и Котеж.

Морски струи[уреди | уреди извор]

Постојаната морска стрја има северозападен смер, но ветровите и морските мени влијаат на нејзиниот смер и брзина. Во време на плима(спрема северозапад) брзината на морската струја може да достигне 1,5чвор, но ако дуваат јужните ветрови 2чвора. Струјата понекогаш е посилна од постојаната струја, па резултираната струја има јутоисточен смер.

Пристаништа[уреди | уреди извор]

Има доста мали пристаништа за помали пловила, особено за ветровите од правецот на југозапад и јутоисток и тоа испред фажан и во сливот на Марич, Перој, Рунца и Берига.

Останато[уреди | уреди извор]

Во каналот има многу плитки места. Во северниот дел на каналот се наоѓа плиткото место Мртулин западно од истоимениот ’рт. Во јужниот ден се наоѓаат Ранкун источно од Големите Бриони и питкото место Котеж на средината на каналот северозападно од Котеж. Помеѓу Фажана и Брионите се наоѓаат положени водоводни цевки и кабли.