Прејди на содржината

Фабрика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фабриката на Волксваген во Волфсбург, Германија

Фабрикаиндустриски објект, обично се состои од згради и машини, или почесто како комплекс кој има неколку згради, каде што работниците произведуваат некој производ или работат на машините за обработка на еден производ во друг.

Фабриките настанале со воведувањето на машини за време на индустриската револуција кога главниот град и барањето на простор стана премногу големи за индустријата и работилниците. Повеќето модерни фабрики имаат големи магацини или складиште-како објекти кои содржат тешки опремата која се користи за склопување производство. Големите фабрики имаат тенденција да бидат сместени со пристап до повеќе начини на транспорт, со железница, автопат и вода за утовар и растовар.

Фабриките можат да прават дискретни производи, како што се: хемикалии, пулпа и хартија или рафинирани нафтени производи. Фабриките со производство на хемикалиите, често се нарекува растенија, се состојат од садови под притисок, хемиски реактори и пумпи и цевки и се управувани од страна на персоналот во контролни соби. Нафтени рафинерии се слични на хемиски фабрики во кои повеќето опрема е на отворено.

Историја[уреди | уреди извор]

Влезот на Венецијанскиот Арсенал од Каналето, 1732.

Макс Вебер го разгледувал производство за време на древните времиња со методите на производство и современата економска ситуација неспоредливи со современите или дури и пред-модерниот развој на индустријата. Во антички времиња, најрано производство било во домаќинството, се развило во местото на живеење со производство во тоа време како почеток за да биде одлика на индустријата.

Фабриката како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Фабриката како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Фабриката како мотив во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Тоа е нејзината фабрика“ (англиски: It's her factory) - песна на британската рок-група Генг оф фор (Gang Of Four) од 1979 година.[5]
 • „Пластична фабрика“ (англиски: Plastic factory) — песна на американскиот рок-музичар Captain Beefheart And The Magic Band од 1978 година.[6]
 • „Фабриката на Козмо“ (англиски: Cosmo's Factory) - албум на американската рок-група Creedence Clearwater Revival од 1970 година.[7]
 • „Фабрика“ (англиски: Factory) - песна на американскиот рок-музичар Брус Спрингстин (Bruce Springsteen) од 1978 година.[8]
 • „Фабрички ремен“ (англиски: Factory Belt) - песна од истоимениот албум на американската рок-група Анкл Тупело (Uncle Tupelo).[9]
 • „Фабрика за срца“ (ангислки: Heart Factory) - песна на американската рок-група Слитер Кини (Sleater Kinney) од 1997 година.[10]

Фабриката како мотив во филмот[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Никола Ј. Вапцаров, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 50-51.
 2. Никола Ј. Вапцаров, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 52-54.
 3. Никола Ј. Вапцаров, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 96-97.
 4. Васе Тодоров - Шлеговец, Магија на детството. Скопје: александар & александар, 2000, стр. 39.
 5. Gang Of Four, Entertainment!, EMI 724383214624, 1995.
 6. Captain Beefheart And His Magic Band - Plastic Factory (пристапено на 3.3.2016)
 7. Creedence Clearwater Revival ‎– Cosmo's Factory (пристапено на 23.12.2017)
 8. YouTube, Bruce Springsteen - Darkness on the Edge of Town (1978) - Full Album (пристапено на 17.12.2017)
 9. YouTube, Factory Belt by Uncle Tupelo (пристапено на 5.12.2016)
 10. YouTube, Sleater Kinney - Dig Me Out (HD) (посетена на 12.5.2017)
 11. Прича о фабрици (пристапено на 26.3.2023)