Прејди на содржината

Утрина (Војшанци)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Утрина — населба и некропола од панантичкото време. Во непосредна близина на селото Војшанци, на источниот раб кој претставува дел од левиот брег на Брусничка Река, по површината се сеќаваат фрагменти од керамички садови, меѓу кои преовладува импортирана грчка керамика. Во подножјето на јужната страна на висорамнинката има гробови од камени плочи-тип циста.[1]

  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. Скопје: МАНУ. ISBN 9789989101069