Усамбара

Од Википедија — слободната енциклопедија
Планините Усамбара
Западните планини Усамбара
Највисока точка
Надм. вис.2.290 м
Географија
Планините Усамбара на карта

Карта

МестоРегион Танга
Матичен венецИсточните Планини Арк
Владиниот хотел.

Планините Усамбара на североисток на Танзанија во тропска Источна Африка, ги сочинуваат најисточните опсези на Источните планини Лак. Опсегот од приближно 90 км2 долги и ширина околу половина од нив, се наоѓаат во областа Лушото во регионот Танга. Тие се формирани пред скоро два милиони години со расипување и издигнување и се составени од прекамбриски метаморфни карпи. Тие се поделени во две под-опсези, Западните Усамбари се повисоки од Источните Усамбари, кои се поблиску до крајбрежјето и добиваат повеќе врнежи од дожд.

Планините се опфатени со девствена тропска дождовна шума која е изолирана подолг период и тие се центар на ендемизмот. Историски, тие биле населени од Банту, Шамбаа и Масаи, но во XVIII век, основано е Кралството Шамба од страна на Мебега. Кралството на крајот се распадна по борбата за сукцесија во 1862 година. Германски колонисти се населиле во областа која требало да стане германска Источна Африка, а по Првата светска војна станала дел од британската мандатна територија на Тангањика .

Географија[уреди | уреди извор]

Усамбарите се приближно 90 км2 долг и се движи од 30-50 км2 во ширина. Тие формираат дел од Источните планини Лак, кои се протегаат од Кенија преку Танзанија. Опсегот е едно од светските жаришта за биоразновидност.

Опсегот е достапен од градовите Лушото на запад и Амани на исток. Усамбарите обично се поделени на два под-опсези, планините Западна Усамбара и планините источна Усамбара. Источна Усамбара е поблизу до крајбрежјето, прима повеќе врнежи од дожд и е значително помала од западната.

Геологија[уреди | уреди извор]

Планинскиот венец е формиран пред скоро два милиони години. Поради недостаток на глацијации и релативно конзистентна клима, дождовната шума помина низ долгорочна и уникатна еволуција што резултираше во импресивна количина на ендемизам и облачни дождовни шуми со стар раст. [1]

Западна и источна Усамбара се големи опсези на прекамбриски метаморфни геолошки формации на киселински гнаиси, пироксини и амфиболи. Овие планини се формирани со расипување и издигнување, создавајќи систем за одводнување на корита што формира многу сливови, кои обезбедуваат вода на поголемиот дел од населението во североисточна Танзанија.[2]

Екологија[уреди | уреди извор]

Планините Усамбара се прилично невообичаени во Источна Африка со нивните природни региони сè уште покриени со тропски шуми, кои инаку континентално остануваат првенствено во Западна Африка. Еколошки сметано за неверојатно значајни и големо жариште на биоразновидноста. Постојат многу заштитени зони низ целиот опсег, за кои се прошируваат и придонесуваат танзаниската влада, здружените невладини организации и истражувачки тимови и донаторските земји како што е Норвешка.

Неколку видови се ендемски на шумите Усамбара, вклучувајќи го и Усамбаровиот орелски був (Бубо vosseleri), на Усамбароскиот акалат (Sheppardia Монтана), на Усамбароскиот ткајач (Ploceus nicolli), Африканскиот виола (Saintpaulia ionantha), и видовите дрво Calodendrum eickii.

Човечка историја[уреди | уреди извор]

Историски, планините Усамбара биле населени со луѓе Банту, Шамбаа и Масаи, кои биле мешавина од земјоделци и пасторалисти.[се бара извор]

Кралство Шамбаа засновано на Вугу беше основано од Мбега во првата половина на 18 век. [3] Неговиот внук Кинјаши Муанга Ајк му дал на кралството посилна политичка и воена структура. [4] Под синот на Кињаши, Кимвери је Умбаи, кралството растело за да ги покрие и западдниот и источниот Усамбарас, се протегало до крајбрежјето и во долината на реката Пангани на југ. [3] Откако Кимвери починал во 1862 година, кралството се распаднало во борба за успех. [5] [6]

Кон крајот на 19 век, кога во рамките на областа Усамбара на Германска Источна Африка, германските колонијалисти влегле во областа носејќи со себе мешавина од култури како дрвени дрва, кафе, чај и кинин, и исто така назначени шуми како резерви за зачувување на водата или употреба на дрва.[7] Тие исто така донеле многу нови западни концепти, кои честопати беа дијаметрално спротивни на традиционалните верувања, како што е соживотот со шумата наспроти шумата како „посебна пустина“.[8] Резултатот од колонијализмот донел масовна промена во начинот на кој се согледуваа шумите во заедницата, и претворање на традиционалното земјоделство во одгледување готови култури како кинин, борови дрвја, банани, пченка, чај и кафе.

Во 1882 година Адалберт Емил Валтер Редлиф ле Танеус фон Сент Пол-Илер (познат како Барон Валтер), гувернер на областа Усамбара на Германска Источна Африка, собрал семе и растенија од мала билка кои му беа испратени на Херман Вендланд, директор на Кралска ботаничка градина во Берлин. Вендленд ги одгледувал растенијата и ги препознал како претставник на нов вид во новиот род, Saintpaulia ionantha, со англиско општо име Африканска темјанушка. Во генеричкото име. Сентпаулија го препознал Сент Пол-Илер, специфичното име што му го доделил значи Вилоетов цвет (гр. ion) (гр. anthos). Во нивните родни облачни шуми на планините Усамбара, на растенијата им се заканувало истребување.[9]

По Првата светска војна, таа станала дел од британската мандатна територија на Тангањика. Британската администрација продолжи да резервира и експлоатира шуми.[6]

Развој и туризам[уреди | уреди извор]

Денес, населението во регионот на планините Усамбара ги има една од највисоките стапки на раст (околу 4% во споредба со националниот просек на Танзанија од 2,1%), неверојатна количина на сиромаштија и најголема густина на луѓе во цела Танзанија.[10] Повеќето од жителите се егзистенцијални земјоделци кои многу се потпираат на шумите околу нив за дрва, лековити растенија, чистење за земјоделство и огревно дрво.[11]

70% од оригиналната шумска покривка на Западна и Источна Усамбара се изгубени. [12] Нејзините екосистеми биле значително нарушени од страна на странски контролирани компании за сечење дрвја кои вршеле големи уништувања на шумите од 50-тите години наваму. Компаниите во Танга ги обработувале дрвата на Источна Усамбара, а нејзиното производство било зголемено во 70-тите години на минатиот век со крајно финансирање за развој.[13] Големата деградација на земјиштето и шумите останува итно прашање.

Сè уште има многу места кои привлекуваат посетители кои бараат искуства надвор од развиените туристички одморалишта. Тука спаѓаат трговскиот град Лушото (германска колонијална ера Вилхелмстал), некогаш популарното германско одморалиште Амани природен резерват и фарма и универзитетската шума Мазумбаи, која се смета за последен пример на чиста тропска шума во источна Усамбарас.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

 • Историја на шумите во источните африкански планини на лакот: Биолошка наука и употребата на историјата од Кристофер А. Конте во: BioScience Vol. 60/4 (2010), стр. 309–313.
 • Биолошката важност на планините на источниот лак во Танзанија и Кенија од Н.Д. Бургеса, Т.М. Бутински, NJујорк Кордеиро, Н.Х. Доггарт, Ј. Фјелдси, К.М. Хауел, Ф.Б. Килахама, С.П. Лоадер, Cеј Ловет, Б. Мбилини, М. Менегон, Д.Ц. Мојер, Е. Нашанда, А. Перкин, Ф. Роверо, В.Т. Стенли и С.Н. Стјуарт во: Biological Conservation Vol. 134/2 (2007), стр. 209–231.
 • Важноста на резервите на северните шуми Нило и Нгуу за зачувување на планинските шумски птици во Танзанија од Седон, Н., Капер, ДР, Екстрем, ЈМ, Ишервуд, ИС, Муна, Р., Попол, РГ, Таримо, Е. и Тимоти, Ј во: Biological Conservation Vol. 87 (1999), стр. 59–72.
 • Заштита на шумите на источните планини Усамбара, Танзанија од AC Хамилтон, Р. Бенстед-Смит и IUCN програма за тропски шуми (1989, илустрирана книга)
 • „Пат до регионално минато: археологија на сливот на долниот пангани (Руву), Танзанија, 500–1900 година н.е.“ од Jonонатан Валц (2010). Д-р Дисертација, Универзитет во Флорида, Гејнсвил.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Lovett 1993.
 2. Lundgren 1980
 3. 3,0 3,1 Murless 2013.
 4. Skinner 2005.
 5. Conte 2004.
 6. 6,0 6,1 UsambaraMountains.com
 7. Rogers 2009
 8. Korschun 2007
 9. Our Vegetable Kingdom: global timetable of botany, agriculture, and horticulture history. Архивирано на 14 октомври 2020 г. . accessed 4.29.2015
 10. R. Matthews 2009
 11. S. Kiparo 2009
 12. Doggart, Lovett & Mhoro 2005.
 13. „Amani Nature Reserve, Tanzania“. Equator Initiative Case Study Series. United Nations Development Programme, New York, NY. 2012. Посетено на 22 March 2017.