Уредување на просторот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Дел од серија статии по

Просторен план на РМ
Генерален урбанистички план
Детален урбанистички план
Урбанистички план за село
Урб. план вон населено место
Архи.-урб. проект
Урбанистички проект

Министерство
Сектор за урбанизам

Останато

Историја на урбанизмот
Агенција за прос. планирање
Терминологија


Уредување на просторот е процесот на обезбедување на услови за хумано живеење и работа на граѓаните со решавање на имотно-правните односи во врска со градежното земјиште, спроведување на планската документација, определување на услови за градба и изградбата на градбите, уредување на градежното земјиште, како и надзор над спроведувањето на планската и проектна документација.[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Закон за просторно и урбанистичко планирање [1]