Урбано шумарство

Од Википедија — слободната енциклопедија

Урбано шумарство — претставува грижа и управување на единечни дрвја и група од дрвjа во урбаната средина со цел подобрување на урбаната околина. Урбаните шумари садат и одржуваат дрвја, се грижат за соодветна заштита на дрвјата и шумите, спроведуваат истражувања и ги промовираат придобивките од истите.

Во околината на Скопје како примери за урбани шуми претставуваат парк-шумите Гази Баба и Водно.