Урбанизација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Global urbanization map
Глобална мапа за урбанизација што покажува процент на урбанизација и најголемите глобални центри за население по земја во 2018 година, врз основа на проценките на ООН.

Урбанизацијата (од латински urbs – „град“) се однесува на промена на населението од рурални во урбани области, намалување на процентот на луѓе кои живеат во рурални области и начините на кои општествата се прилагодуваат на оваа промена.[1] Тоа е претежно процес со кој градовите се формираат и стануваат поголеми кога повеќе луѓе почнуваат да живеат и работат во централните области.[2]

Иако двата концепта понекогаш се користат наизменично, урбанизацијата треба да се разликува од урбаниот раст. Додека урбанизацијата се однесува на процентот на вкупното национално население кое живее во области класифицирани како урбани, урбаниот раст строго се однесува на апсолутниот број на луѓе кои живеат во тие области.[3] Обединетите нации предвиделе дека половина од светската популација ќе живее во урбани средини на крајот на 2008 година.[4] Се предвидува дека до 2050 година ќе бидат урбанизирани околу 64% од светот во развој и 86% од развиениот свет.[5] Тоа е еквивалентно на приближно 3 милијарди урбанисти до 2050 година, од кои голем дел ќе се случат во Африка и Азија.[6] Забележително, Обединетите нации неодамна исто така проектирале дека скоро целиот раст на глобалното население од 2017 до 2030 година ќе биде распоредено во градовите, со околу 1,1 милијарда нови урбанисти во следните 10 години.[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Urbanization“. MeSH browser. National Library of Medicine. Посетено на 5 November 2014. The process whereby a society changes from a rural to an urban way of life. It refers also to the gradual increase in the proportion of people living in urban areas.
  2. „Urbanization in“. demographic partitions. Посетено на 8 July 2015.
  3. Tacoli, Cecilia (2015). Urbanisation, rural-urban migration and urban poverty. McGranahan, Gordon, Satterthwaite, David. London: International Institute for Environment and Development. ISBN 9781784311377. OCLC 942419887.
  4. „UN says half the world's population will live in urban areas by end of 2008“. International Herald Tribune. Associated Press. 26 February 2008. Архивирано од изворникот на 9 February 2009.
  5. „Urban life: Open-air computers“. The Economist. 27 October 2012. Посетено на 20 March 2013.
  6. „Urbanization“. UNFPA – United Nations Population Fund.
  7. Barney Cohen (2015). „Urbanization, City Growth, and the New United Nations Development Agenda“. 3 (2). Cornerstone, The Official Journal of the World Coal Industry. стр. 4–7. Архивирано од изворникот на 2015-06-27. Посетено на 2020-09-24.