Прејди на содржината

Ураба (залив)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Заливот Ураба со делти на реката Атрато (север е горе лево)

Заливот Ураба ― залив на северниот брег на Колумбија и е дел од Карипското Море. Заливот е долг, широк ракавец сместен на брегот на Колумбија, близу до поврзувањето на континентот со Панамскиот Проток.[1] Градот Турбо, Колумбија, лежи на средната источна страна, природно заштитен од заливот Турбо, дел од заливот Ураба. Реката Атрато се влева во Заливот Ураба.

Студија на Био-Пацифико предложила дека како алтернатива за изградба на 87 километарска врска преку Дариенскиот Расцеп за да се заврши Сеамериканскиот автопат, панамскиот дел од автопатот да се прошири до карипскиот брег и да заврши на заливот Ураба, а потоа да се поврзе со траект со постојните автопати во Колумбија.

Подрегион Ураба Антиоквија[уреди | уреди извор]

Областа околу заливот се состои од геополитички подрегион на Колумбија познат како Ураба Антиокија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Andagoya, Pascual de (21 јуни 1865). Narrative of the Proceedings of Pedrarias Davila. The Hakluyt Society. Посетено на 23 февруари 2021 – преку Wikisource.