Управна поделба на Хонгконг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Окрузи (или реони) на Хонгконг
香港地區
КатегоријаУнитарна држава
Место Хонгконг
Број18 реони
Населенија137,122 (Острови) – 607,544 (Ша Тин)
Површини10 km2 (4 ми) (Јау Цим Монг) – 220 km2 (84 ми) (Северен округ)
УправаРеонски совет
ПодединициИзборна единица

Окрузи (или реони) на Хонгконг (кинески: 香港 地區) се 18 политички области во кои Хонгконг е географски и административно поделен. Секој реон има реонски совет, порано реонски одбори, за кои одборите се основани во 1982 година,[1] кога Хонгконг беше под британска власт. Сепак, реоните имаат ограничена важност за населението, бидејќи малку јавни служби работат според границите на реоните. Полицијата, противпожарните служби, здравствените служби, министерството за образование и поштенската служба дефинираат свои сопствени идиосинкратски географски поделби.

Историја[уреди | уреди извор]

Во 1860-тите, жителите кои зборувале на истите дијалекти често биле групирани заедно, а социјалната структура била поважна од структурата на округот. Трговците често патувале заедно како еснафи и продавале заеднички добра низ различни области. Организациите како што се Нам Пак Хонг, комитетот на болницата Тунг Ва и „Комитетот за набљудување на реонот“ честопати ги пресекуваат сите локални обласни линии. Концептот за поделба на реоните стана важен дури во 1870 година, кога се зголемија културните конфликти помеѓу кулите, Кинезите и Британците. Еден од првите законски обиди за контрола на областите се случи во 1888 година според Уредбата за европски резервации за области, која ги резервираше областите исклучиво за Европејците. Првата уредба за урбанистичко планирање се појави дури во 1939 година.

Новите територии и Нов Колун станаа дел од Хонгконг од 1898 година. Колонијалната влада го назначи окружниот офицер да ја надгледува областа. Отпрвин службеникот од Северна област беше стациониран во Таи По. Северниот округ и Јужниот округ подоцна беа поделени во Окружниот округ, канцеларијата на округот Туен Мун, канцеларијата на округот Јуен Лонг, окружниот округ Саи Кунг итн.

Шемата на обласната администрација беше спроведена во 1982 година со воспоставување на реонски одбор и комитет за управување со реони во секој од окрузите во Хонгконг, вклучувајќи го островот Хонгконг, Каулун и претходно споменатите Нови територии. Целта на шемата е да се постигне поефикасна координација на владините активности во обезбедувањето услуги и установи на ниво на реон, да се осигура дека Владата одговара на потребите и проблемите на реонот и да го промовира учеството на јавноста во обласните работи. Од 1 јули 1997 година до 31 декември 1999 година, поранешните реонски одбори беа заменети со привремени реонски одбори. Привремените реонски одбори беа заменети за возврат на 1 јануари 2000 година, со 18 реонски совети.

Постојат две големи промени во поделбите на реоните од нивното спроведување во 1982 година:

  1. Округот Кваи Цинг се оддели од округот Цуен Ван во 1985 година.
  2. Округот Јау Цим и округот Монг Кок се споија и станаа округот Јау Цим Монг во 1994 година.

Статистика[уреди | уреди извор]

Население[уреди | уреди извор]

Густина на население во Хонгконг по окрузи

Густината на населението по област варира од 825 (Острови) до 56 779 (Квун Тонг) на км2. Пред комбинацијата на окрузите Монг Кок и Јау Цим во 1995 година, округот Монг Кок имаше најголема густина (12 000 ~ / км2). Следните бројки доаѓаат од Пописот на населението во 2016 година.[2]

ОКруг Кинески Население (2016) Споредливо население (2018) Пораст на популација (од 2006) Густина

(/км2)

Централен и Западен округ 中西區 243.266 Мајот -2,7% 19.391
Источен округ 東區 555.034 Зелен ’Рт -2,8% 30.861
Јужен округ 南區 274.994 Француска Гвајана -0,6% 7.080
Ван Чаи 灣仔區 180.123 Света Луција -0,1% 17.137
Хонгконг (вкупно) 1.253.417 Источен Тимор -1,2% 15.691
Шам Шуи По 深水埗區 405.869 Белиз +11,0% 43.381
Каулун 九龍城區 418.732 Брунеи +15,5% 41.802
Квун Тонг 觀塘區 648.541 Соломонски острови +10,4% 57.530
Вонг Таи Син 黃大仙區 425.235 Брунеи +0,4% 45.711
Јау Цим Монг 油尖旺區 342.970 Исланд +22,3% 49.046
Каулун вкупно 2.241.347 Боцвана +11,0% 47.748
Острови 離島區 156.801 Курасао +14,4% 886
Кваи Цинг 葵青區 520.572 Малдиви -0,5% 22.307
Северен округ 北區 315.270 Исланд +12,3% 2.310
Саи Кунг 西貢區 461.864 Гваделуп +13,6% 3.563
Ша Тин 沙田區 659.794 Соломонски острови +8,6% 9.602
Таи По 大埔區 303.926 Вануату +3,5% 2.233
Цуен Ван 荃灣區 318.916 Исланд +10,5% 5.149
Туен Мун 屯門區 489.299 Гваделуп -2,5% 5.894
Јуен Лонг 元朗區 607.200 Луксембург +15,0% 4.435
Нови територии вкупно 3.840.620 Грузија +7,5% 4.019
Марина - 1.201 Токелау -60,8% -

Површина[уреди | уреди извор]

Округ Регион Кинески Површина

(км2)

Споредлива површина
Централен и Западен округ Хонгконг (остров) 中西區 12,44 Токелау
Источен округ 東區 18,56 Науру
Јужен округ 南區 38,85 Норфолшки Остров
Ван Чаи 灣仔區 9,83 Токелау
Шам Шуи По Коулун 深水埗區 9,35
Каулун 九龍城區 10,02
Квун Тонг 觀塘區 11,27
Вонг Таи Син 黃大仙區 9,30
Јау Цим Монг 油尖旺區 6,99 Гибралтар
Острови Нови територии (Хонгконг) 離島區 175,12 Аруба
Кваи Цинг 葵青區 23,34 Науру
Северен округ 北區 136,61 Божиќен Остров
Саи Кунг 西貢區 129,65
Ша Тин 沙田區 68,71 Сан Марино
Таи По 大埔區 136,15 Божиќен Остров
Цуен Ван 荃灣區 61,71 Сан Марино
Туен Мун 屯門區 82,89 Гернзи
Јуен Лонг 元朗區 138,46 Божиќен Остров

Сектор за внатрешни работи[уреди | уреди извор]

Одделот за внатрешни работи е одговорен за шемата на обласната администрација, градењето на заедницата и активностите за вклучување на заедницата, мали проекти за подобрување на животната средина и помали локални јавни работи и лиценцирање на хотели, куќи за гости и апартмани. Го промовира концептот на делотворно управување со згради и објекти и тесно соработува со другите владини оддели за доследно подобрување на стандардот во Хонгконг. Собира и проценува јавно мислење за релевантни прашања што ја засегаат заедницата и го поврзува и запознава населението со владините политики. Овие одговорности се извршуваат првенствено преку 18-те обласни канцеларии кои го покриваат целиот Хонгконг.

Окружен управител[уреди | уреди извор]

Како шеф на секоја обласна канцеларија, окружниот управител е претставник на Владата на Специјалниот административен регион во Хонгконг на ниво на област. Тој има одговорност да ја надгледува работата на шемата на обласната администрација во областа. Покрај тоа, од него се бара да одржува тесна врска со различни сектори на заедницата и да ги рефлектира нивните проблеми до Владата. Негова должност е да осигури дека проблемите во областа се решаваат навремено преку меѓу-одделенски консултации и соработка. Исто така, тој дејствува како врска помеѓу реонскиот совет и одделите и служи како медијатор меѓу нив кога ќе се појават проблеми. Окружниот управител е исто така вклучен во заедницата на секое ниво. Тој има улога да посредува во решавањето на споровите помеѓу корпоративните тела и жителите. Тој управува со јавна служба за испитување за да и овозможи на заедницата лесен пристап до услугите и информациите обезбедени од владата. Во итни ситуации, окружниот управител е одговорен за координирање на различните оддели на терен за делотворно обезбедување на услуги за помош.[3]

Советување со окружните совети[уреди | уреди извор]

Одделенијата испраќаат претставници на состаноците на окружниот совет, да се консултираат со нив и, каде што е соодветно, да постапуваат по нивен совет и да ги известуваат за владините политики и програми воопшто и, поконкретно, за работата на одделенијата во реонот и локалните работи што влијаат на егзистенцијата, животната средина или благосостојбата на жителите во рамките на реонот.

Состав на окружните совети[уреди | уреди извор]

Единаесет мандатните окружни совети, составени од 479 членови (452 избрани, 27 по службена должност кои се претседатели на рурални комитети на Новите територии), започнаа на 1 јануари 2020 година.

Комитети за управување со окрузи[уреди | уреди извор]

Со окружниот одбор за управување во секоја област раководи окружен уптавител. Тоа е владин комитет составен од претставници на основните оддели во реонот и обезбедува форум за одделите за дискутирање и решавање на проблемите во областа. Одговара позитивно на советите и барањата на окружниот совет и доставува сеопфатен писмен извештај за својата работа на секој состанок на окружниот совет. За да се подобри комуникацијата помеѓу окружниот одбор за управување и окружниот совет, претседателот на окружниот совет, заменик-претседател и претседателите на комитетите на окружниот совет се поканети да се приклучат на комитетот за управување со окрузи како членови.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Time to revamp Hong Kong's neglected district councils“. South China Morning Post (англиски). 2013-11-18. Посетено на 2020-11-20.
  2. „Main Tables | 2016 Population By-census“. www.bycensus2016.gov.hk. Посетено на 2020-11-20.
  3. „Home Affairs Department - Public Services - District Administration - District Officers“. www.had.gov.hk. Посетено на 2020-11-20.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]