Управен совет на Монако

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Монако
Coat of Arms of Monaco.svg

Оваа статија е дел од серијалот:
Политика на Монако



други земји
 Портал „Политика“

Управниот совет на Монако е владата на Кнезот, кој стои на чело на државата. Советот брои шест члена: Државен министер (претседавач на советот) и пет члена од кои четири советници (еден за внатрешни работи, финансии и стопанство, еден за јавни набавки, животна околина и урбанистика, еден за социјала и здравство) и еден делегат за надворешни работи. Советот расправа проекти и предлог-закони поднесени кај Кнезот од други владини совети, суверени заповеди на самиот Кнез, министерски укази на државниот министер и разни други политички работи.