Унуноктиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Унуноктиум  (118Uuo)
Општи својства
Име и симбол унуноктиум (Uuo)
Други имињаs 118 елемент, ека-радон
Унуноктиумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Унунтриум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Унунпентиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Унунсептиум (непознати хемиски својства)
Унуноктиум (непознати хемиски својства)
Rn

Uuo

(Usb)
унунсептиумунуноктиумунуннениум
Атомски број 118
Стандардна атомска тежина (Ar) [294]
Категорија   непозната, но најверојатно благороден гас
Група и блок група 8, p-блок
Периода VII периода
Електронска конфигурација [Rn] 5f14 6d10 7s2 7p6 (предвидена)[1][2]
по обвивка
2, 8, 18, 32, 32, 18, 8 (предвидени)
Физички својства
Фаза цврста (предвидена)[1]
Точка на вриење 350±30 K ​(80±30 °C) (екстраполирана)[1]
Густина кога е течен, при т.т. 4,9–5,1 g/cm3 (предвидена)[3]
Критична точка 439 K, 6,8 MPa (екстраполирана)[4]
Топлина на топење 23.5 kJ/mol (екстраполирана)[4]
Топлина на испарување 19,4 kJ/mol (екстраполирана)[4]
Атомски својства
Оксидациони степени −1,[2] 0, +1,[5] +2,[6] +4,[6] +6[2](предвидени)
Енергии на јонизација I: 839,4 kJ/mol (предвидена)[2]
II: 1.563,1 kJ/mol (предвидена)[7]
Ковалентен полупречник 157 pm (предвиден)[8]
Разни податоци
CAS-број 54144-19-3[9]
Историја
Наречен по IUPAC систематско име на елемент
Откриен Здружен иснтитут за нуклерано истражување и Лоренсова Ливерморска национална лабораторија (2002)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на унуноктиумот
изо ПЗ полураспад РР ЕР (MeV) РП
294Uuo[10] веш ~0,89 ms α 11,65±0,06 290Lv
СФ
· наводи

Унуноктиум е хемиски елемент со реден број 118 и привремен хемиски симбол Uuo.


Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Nash, Clinton S. (2005). Atomic and Molecular Properties of Elements 112, 114, and 118. „Journal of Physical Chemistry A“ том  109 (15): 3493–3500. doi:10.1021/jp050736o. PMID 16833687. 
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Haire, Richard G. (2006). „Transactinides and the future elements“. Morss; Edelstein, Norman M.; Fuger, Jean. The Chemistry of the Actinide and Transactinide Elements (3rd издание). Dordrecht, The Netherlands: Springer Science+Business Media. стр. 1724. ISBN 1-4020-3555-1. 
 3. Bonchev, Danail; Kamenska, Verginia (1981). Predicting the Properties of the 113–120 Transactinide Elements. „Journal of Physical Chemistry“ (American Chemical Society) том  85 (9): 1177–1186. doi:10.1021/j150609a021. http://www.researchgate.net/publication/239657207_Predicting_the_properties_of_the_113_to_120_transactinide_elements. 
 4. 4,0 4,1 4,2 Eichler, R.; Eichler, B., Thermochemical Properties of the Elements Rn, 112, 114, and 118 (PDF), Paul Scherrer Institut, конс. 2010-10-23 
 5. Han, Young-Kyu; Bae, Cheolbeom; Son, Sang-Kil; Lee, Yoon Sup (2000). Spin–orbit effects on the transactinide p-block element monohydrides MH (M=element 113–118). „Journal of Chemical Physics“ том  112 (6): 2684. doi:10.1063/1.480842. Bibcode2000JChPh.112.2684H. 
 6. 6,0 6,1 Kaldor, Uzi; Wilson, Stephen (2003). Theoretical Chemistry and Physics of Heavy and Superheavy Elements. Springer. стр. 105. ISBN 140201371X. http://books.google.com/books?id=0xcAM5BzS-wC&printsec=frontcover&dq=element+118+properties#PPA105,M1. конс. 18 јануари 2008 г. 
 7. Fricke, Burkhard (1975). Superheavy elements: a prediction of their chemical and physical properties. „Recent Impact of Physics on Inorganic Chemistry“ том  21: 89–144. doi:10.1007/BFb0116498. http://www.researchgate.net/publication/225672062_Superheavy_elements_a_prediction_of_their_chemical_and_physical_properties. конс. 4 октомври 2013 г. 
 8. Chemical Data. Ununoctium - Uuo, Royal Chemical Society
 9. „Ununoctium“. WebElements Periodic Table. http://www.webelements.com/webelements/elements/text/Uuo/key.html. конс. 9 декември 2007 г. 
 10. doi:10.1103/PhysRevC.74.044602
  Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно