Универзитет Коч

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Универзитет Коч
Вид Приватен универзитет
Основан 1993
Буџет U.S. $29.2 билион
Претседател Умар Инан
Кадар
364
Студенти 3945
Додипломци 3383
Постдипломци 562
Место Истанбул, Турција
www.ku.edu.tr

Универзитетот Коч (турски: Koç Üniversitesi) е приватен непрофитен универзитет, кој бил основан во 1993 година во Истанбул, Турција. Универзитетот е основан од страна на фондација Вехби Коч, чијшто основач е еден од најголлемите турски бизнисмени. Во 2000 година седиштето на универзитетот било преместено во Саријер. Денеска, објектот располага со голем број на згради во кои се сместени разни лабаратории, библиотеки, администрации, спортски и општествени објекти и.т.н.

Започнувајќи од 2009 година, универзитетот има 3.945 студенти и 451 постдипломци. Половина од студентите живеат во училишниот комплекс. Универзитетот има персонал од 364 професори, од кои скоро сите се со полно работно време. 95% од персоналот, својот факултет го имаат завршено на европските или американските универзитети. Од вкупно 80 членови на Турската академија на науките и уметностите, 10 предаваат на универзитетот Коч. голем дел од професорите се наградувани за научни и технички истржувања. [1] Многу истражувачки проекти на Универзитетот Коч се поддржани од Европскиот истражувачки совет.[2]

Овој универзитет е еден од водечките едукативни и истражувачки институции во Турција. Во последните пет години, универзитетот е меѓу првите три во земјата по бројот на статии објавени на факултетниот совет.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.ku.edu.tr/ku/index.php?option=com_content&task=view&id=764&Itemid=1275
  2. http://www.ku.edu.tr/ku/index.php?option=com_content&task=view&id=623&Itemid=461
  3. http://www.yok.gov.tr/content/view/320/118

Надворешни врски[уреди | уреди извор]