Универзална историја на бесчестието

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Универзална историја на бесчестието“ (шпански: Historia universal de la infamia) — збирка раскази на аргентинскиот писател Хорхе Луис Борхес. Расказите во книгата биле напишани во текот на 1933-1934 година, а според кажувањето на авторот во предговорот на првото издание (напишан на 27 мај 1935 година), тие настанале под влијание на делата на Стивенсон и Честертон, од првите филмови на фон Штернберг и од биографијата на Еваристо Кариега.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата ги содржи следниве раскази:[2]

 • Суровиот откупувач Лазарус Морел
 • Неверојатниот лажго Том Кастро
 • Вдовицата Чинг, гусарка
 • Испорачателот на злосторства Монк Истман
 • Некористољубивиот убиец Бил Хариган
 • Неучтивиот церомонијал-мајстор Котсуке но Суке
 • Маскираниот бојаџија Хаким од Мерв
 • Човекот од розовиот агол
 • И така натаму

На крајот од книгата се наоѓа и список на изворите користени при пишувањето на расказите. Инаку, подоцна, во изданието од 1954 година, расказот „И така натаму“, Борхес го дополнил со три нови текста.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Horhe Luis Borhes, Univerzalna istorija beščašća. Beograd: Paidea, 2009, стр. 5.
 2. Horhe Luis Borhes, Univerzalna istorija beščašća. Beograd: Paidea, 2009.
 3. Horhe Luis Borhes, Univerzalna istorija beščašća. Beograd: Paidea, 2009, стр. 9.