Унгарски племиња

Од Википедија — слободната енциклопедија

Унгарски племиња ( унгарски: magyar törzsek ) биле главната политичка единица во која Унгарците живееле до доаѓањето на Панонската низина и основањето на унгарската држава .

Седум племиња[уреди | уреди извор]

Само праисторијата и појавата на племенската конфедерација во Унгарците немаат пишани докази, но се знае дека поделбата во седум племиња била веќе во втората половина на 9 век . век .

Имињата на овие седум племиња биле:

  • Јене
  • Кер
  • Кеси
  • Кирт-Ѓамат
  • Меѓер
  • Њек
  • Тарјан

Водачите на овие племиња, племенските везири од Унгарците биле:

Заедница на племињата т.е. конфедерацијата ја воделе двајца шефови, духовен водач-кенде и водач-банда. Шефовите или големиот везир биле водачи (везири) од седумте племиња или Големиот Кан Хазар , кои имале големо влијание врз нив.

Седумте унгарски племиња околу 862 година се одделени од Хазарите .

Здружување со Кабарите[уреди | уреди извор]

Нешто пред 881 година. Три Кабарски племиња се побуниле против врховната власт на Хазар Велики Кан, кој го удавил. По поразот, тројцата кабарски племиња ја напуштија Хазарската империја и се приклучија кон племето на Унгарското Конфедерација.

Бидејќи Кабарите биле вешти војници, тие служеа како претходник и заштитно крило на Унгарците во случај на конфликт со некои други племиња.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Korai Magyar Történeti Lexikon (9-14. Század) , föszerkesztő: Kristó, Gyula, szerkesztők: Engel, Pál és Makk, Ferenc (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994)
  • Кристо, Ѓула: Карпати-медитација и магистратура (1301-ти) (Сегеди Közpokortörténeti Könyvtár, Szeged, 1993)
  • Magyarország Történeti Kronológiája I. - A kezdetektől 1526-ig , főszerkesztő: Бенда Калман (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1981)

Наводи[уреди | уреди извор]