Унгарски одбранбени сили

Од Википедија — слободната енциклопедија
Боја на единицата на Унгарските одбранбени сили [1][2]
Знаме на претседателот на Унгарија како врховен командант на унгарските одбранбени сили [3][4]

Унгарски одбранбени сили ( унгарски: Magyar Honvédség унгарски: Magyar Honvédség унгарски: Magyar Honvédség унгарски: Magyar Honvédség ) е националната одбранбена сила на Унгарија . Претседателот ја има титулата врховен командант на вооружените сили на нацијата. Министерството за одбрана, заедно со началникот на Генералштабот, управува со вооружените сили, вклучувајќи ги и унгарските копнени сили и унгарските воздухопловни сили . Од 2007 година, унгарските вооружени сили се под обединета командна структура. Министерството за одбрана ја одржува политичката и граѓанската контрола врз армијата. Подредена команда на здружените сили го координира и командува со корпусот на ХДФ. Во 2016 година, вооружените сили имаа 31.080 лица на активна должност, оперативната резерва го донесе вкупниот број на војници до педесет илјади. Во 2017 година, воените трошоци беа 1,21 милијарда долари, околу 0,94 отсто од БДП на земјата, далеку под целта на НАТО од 2 отсто. Во 2012 година, владата усвои резолуција во која вети дека ќе ја зголеми одбраната на 1,4% од БДП до 2022 година.

Воената служба е доброволна, иако регрутацијата може да се случи во време на војна. Во значителен потег за модернизација, Унгарија одлучи во 2001 година да купи 14 борбени авиони ЏАС 39 Грипен за околу 800 милиони евра. Унгарија купи 3 нови авиони Ербас А319 и два авиони за пренос на Falcon 7X и имаат 3 C-17 III Globemaster од САД. Во 2017 година Унгарија купи 20 нови хеликоптери на "Ербас" и бомби за Грипенс. Унгарскиот национален центар за сајбер безбедноста е реорганизиран во 2016 година со цел да стане поефикасен преку сајбер-безбедноста .[5]

Во 2016 година, унгарската војска имаше околу 700 војници стационирани во странство, како дел од меѓународните мировни сили, вклучувајќи и 100 HDF војници во НАТО предводена од ИСАФ силите во Авганистан , 210 унгарски војници во Косово под команда на КФОР и 160 војници во Босна и Херцеговина . Унгарија испрати 300 силни логистички единици во Ирак со цел да им помогне на американската окупација со конвои на вооружен транспорт, иако јавното мислење се спротивстави на учеството на земјата во војната. Еден војник бил убиен во акција од бомба покрај патот во Ирак.

Во 18-от и 19-от век, унгарските Хусари се зголемиле на меѓународна слава и служеле како модел за лесна коњаница во многу европски земји. Во 1848-49 HDF постигна неверојатни успеси против подобро обучени и опремени австриски сили, и покрај очигледната предност во бројките на австриската страна. Зимската кампања од 1848-49 година на Јозеф Бем и пролетната кампања на Артур Гергеј до денес се предава во престижни воени училишта ширум светот, вклучително и на Академијата Вест Поинт во САД. Во 1872 година, Воената академија "Лудовица" официјално започна со обука на питомци. До 1873 година ХДФ веќе имаше над 2.800 офицери и 158.000 мажи организирани во осумдесет и шест баталјони и педесет и осум ескадрили. За време на Првата светска војна, од осумте милиони луѓе мобилизирани од Австроунгарија , повеќе од еден милион умреле. Во текот на 1930-тите и почетокот на 1940-тите, Унгарија била преокупирана со враќање на огромните територии и огромен број на население загубени во Трианонскиот мировен договор во Версај во 1920 година. Регрутирањето беше воведено на национално ниво во 1939 година. Мировната сила на Кралската Унгарска армија се зголеми на 80.000 мажи организирани во седум команди на корпус.[6] За време на Втората светска војна Унгарската Втора Армија беше близу до целосно уништување на бреговите на реката Дон во декември 1942 година во Битката за Сталинград . За време на ерата на Социјалистичката партија и Варшавскиот пакт (1947-1989), целата 200.000 силна Јужна група на сили била гарнизонска во Унгарија, заедно со артилеријата, резервоарот, воздушните сили и ракетните единици со јадрено оружје.

Почнувајќи од Глобалниот индекс за мир во 2016 година, Унгарија е една од најмирните земји во светот, ставена на 19 место од 163.

Историја[уреди | уреди извор]

Античка, средновековна и рана модерна војска[уреди | уреди извор]

Унгарските племиња на Árpád vezér, кои дојдоа да се населат во Карпатите, беа забележани поради нивната страшна светлина коњаница , која спроведуваше чести рации низ поголемиот дел од Западна Европа (се до денешна Шпанија ), одржувајќи го своето воено превласт со голем дострел и брз -животни рефлексни лакови . Не до воведувањето на добро регулирана, тешка коњаница со вино со оклопни плочи, германските императори би можеле да запрат унгарските војски.

За време на арпадовите, армијата заснована на лесни коњаници била полека трансформирана во западен стил. Лесната коњаница ја изгубила привилегираната позиција, заменета со феудална војска формирана главно од тешка коњаница.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Hungary - Military Flags“. Flags of the World.
  2. „3/1996. (IV. 12.) HM rendelet a Magyar Honvédség jelképeiről és jelzéseiről“. CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye. Архивирано од изворникот на 2017-12-23. Посетено на 9 June 2014.
  3. „Hungary - Presidential Flag“. Flags of the World.
  4. „2011. évi CXIII. törvény a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről“. CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye. Посетено на 9 June 2014.
  5. „Revised Hungarian IT Security Policy“. National Cyber Security Center. Посетено на 20 November 2016.
  6. Page 207, Mollo, Andrew, The Armed Forces of World War II, Crown, 1981, New York, ISBN 0-517-54478-4