Унгарска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија

Унгарската азбука (унгарски: magyar ábécé е поставена врз основа на латиничната азбука со мали модифицирања на буквите за приспособување на звучниот сиситем што го користи јазикот.

A Á B C Cs D Dz Dzs E É F
G Gy H I Í J K L Ly M N
Ny O Ó Ö Ő P (Q) R S Sz T
Ty U Ú Ü Ű V (W) (X) (Y) Z Zs

Подетален преглед на азбуката[уреди | уреди извор]

Буква Име Фонема (МФА) останати изговори алофони (МФА) Изговор на македонски јазик Забелешки
A a /ɒ/ заоблена О, како во англискиот јазик /ɑ/
Á á /aː/ а
B /b/ б
C /ts/ ц
Cs csé /tʃ/ ч
D /d/ д
Dz dzé /dz/ ѕ не се појавува на почеток на збор
Dzs dzsé /dʒ/ џ
E e /ɛ/ кратко е
(Ë) ë /e/ полуотворена е
É é /eː/ долго е
F ef /f/ ф
G /g/ г
Gy gyé /ɟ/ ѓ
H /h/ 1. /ɦ/

2. /∅/ 3. /x/ 4. /ç/

х
I i /i/ и кратко и
Í í /iː/ долго и должината на самогласките е различна во унгарскиот јазик
J /j/ [ç], [ʝ] ј
K /k/ к
L el /l/ л
Ly ely, el ipszilon /j/ ј традиција на пишување, некогаш љ
M em /m/ м
N en /n/ /ŋ/

/n/

н или ŋ како во англискиот јазик
Ny eny /ɲ/ њ
O o /o/ о пократко о
Ó ó /oː/ долго о
Ö ö /ø/ слично како германската буква ö пократко од Ő
Ő ő /øː/ долго ö
P /p/ п
(Q) За странски зборови
R er /r/ р
S es /ʃ/ ш Не е карактеристично за европските јазици
Sz esz /s/ с
T /t/ т
Ty tyé /c/ ќ
U u /u/ у
Ú ú /uː/ долго у
Ü ü /y/ како германаската или турската Ü Пократка форма од ű
Ű ű /yː/ Долга форма на германаската или турската Ü
V /v/ в
(W) dupla vé /v/ в
(X) iksz за странски зборови
(Y) ipszilon /i/ за странски зборови
Z /z/ з
Zs zsé /ʒ/ ж

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]