Уено (парк)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Уено (јап. 上野公園)е простран јавен парк сместен во Уено, дел од подрачјето Таито, Токио, Јапонија. Го зафаќа просторот на поранешното светилиште Кенеи-џи кое е тесно поврзано со шогунот од Такогава, кој кој изградил светилиште за да го брани замокот Едо од североисток, тогаш се сметал за несреќен правец, Светилиштето е уништено за време на Бошинската војна.

Паркот Уено бил започнат со грант од Императорот Таишао до градот Токио во 1924. Официјално име на паркот е Уено Оши Коен што во превод значи Уено Империјлен Подарен Парк. Многу позната статуа на Саиго Такамори додека го шета своет куче стои во овој парк. Три Музеи (Токио Национален Музеј, Национален Музеј на Науки и Национален Музеј на Западна Уметност) концертна сала Тошо-Гу Светилиште, Шинобозу Езерце со Бензаитен Светилиште, Гојо Светилиште и Уено Зоолошка Градина го прават оваа место во туристичка и рекреативна атракција као за Јапонците така и за странците. Паркот Уено е дом и на многуте бездомници во Токио.