Убиски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Убиски јазик
Застапен воЧад
Подрачјецентрален
Говорници1,100  (1995)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3ubi

Убискиот е афроазиски јазик, дел од групата на чадски јазици од подгрупата на источночадски јазици.

Преглед[уреди | уреди извор]

Убискиот, според податоците од 1995 година, го зборувале околу 1.100 луѓе. Јазикот се зборува во регионот на селото Уби во регионот Гера во Чад. Јазикот се пишува на латиница. Нема забележано дијалекти на јазикот. Убискиот има лексичка сличност од 48% со маванскиот. Јазикот се користи и од помал број деца. Општо гледано, луѓето почнуваат да зборуваат на друг поголем јазик.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Убиски јазик на „Етнолог“.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Alio, Khalil. 2004. Préliminaires à une étude de la langue kajakse d'Am-Dam, de toram du Salamat, d'ubi du Guéra et de masmaje du Batha-Est (Tchad). In: Gábor Takács (ed.), Egyptian and Semito-Hamitic (Afro-Asiatic) studies: in memoriam W. Vycich. 229–285. Leiden: Brill.
  • Hutchinson, Noelle, and Eric Johnson. 2006. A sociolinguistic survey of the Ubi language of Chad. SIL Electronic Survey Reports 2006-002. Dallas: SIL International. Online. URL: http://sil.org/silesr/abstract.asp?ref=2006-002 Архивирано на 19 октомври 2012 г..

Надворешни врски[уреди | уреди извор]