Убавоног вргањ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Убавоног вргањ
Научна класификација [ у ]
Царство: Габи
Оддел: Столпчести габи
Класа: Агарикомицети
Ред: Вргањовидни
Семејство: Вргањи
Род: Убав вргањ
Вид: Убавоног вргањ
Научен назив
Caloboletus calopus
(Pers.) Vizzini (2014)
Синоними[1]
  • Boletus calopus Pers. (1801)
  • Boletus olivaceus Schaeff. (1774)
  • Boletus lapidum J.F.Gmel. (1792)
  • Boletus pachypus var. olivaceus (Schaeff.) Pers. (1825)
  • Boletus subtomentosus subsp. calopus (Pers.) Pers. (1825)
  • Dictyopus calopus (Pers.) Quél. (1886)
  • Tubiporus calopus (Pers.) Maire (1937)

Убавоног вргањ (науч. Caloboletus calopus) — габа од семејството на вргањите (Boletaceae), пронајдена во Азија, Северна Европа и Северна Америка. Појавувајќи се во зимзелени и листопадни шуми во лето и на есен, виткото овошни тела се привлечно обоени, со капа од беж до маслиново до 15 см (6 во) преку, жолти пори и црвеникава шипка до 15 см долго и 5 см широк. Бледожолтото месо обојува сино кога е скршено или помодрено.

Кристиан Персон прв го опиша Boletus calopus во 1801 година. Современата молекуларна филогенетика покажа дека е само далечно поврзана со типот на Boletus и бара сместување во нов род, Калоболлетус беше подигнат во 2014 година, со Ц. калопус означен како вид. Иако Caloboletus calopus вообичаено не се смета за јадлив поради интензивно горчливиот вкус кој не исчезнува со готвењето, постојат извештаи дека се консумира во источна Европа. Нејзиниот црвен шип го разликува од јадливите видови, како што е Boletus edulis.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Caloboletus calopus првично бил објавен под името Boletus olivaceus од Јакоб Кристијан Шафер во 1774 година, но ова име е недостапно за употреба бидејќи подоцна било санкционирано за друг вид. Синонимот Boletus lapidum на Јохан Фридрих Гмелин од 1792 година е исто така нелегитимен. Кристијан Хендрик Персон ја опишал печурката во 1801 година, неговото специфично име е изведено од грчкиот kalos („убав“) и pous („нога“), што се однесува на неговото светло обоено стапче . Германското име „боле со убава нога“, е буквален превод. Алтернативни вообичаени имиња се болет со црверната дршка и горчлив буковец.

Други синоними вклучуваат биномите кои произлегуваат од генеричките трансфери на Dictyopus од Lucien Quélet во 1886 година, и Tubiporus од René Maire во 1937 година. Boletus frustosus, првично објавен како посебен вид од Воли Снел и Естер Дик во 1941 година, подоцна беше опишан како сорта на Б. Калопус од Орсон К. Милер и Рој Ватлинг во 1968 година. Estadès и Lannoy ја опишале сортата ruforubraporus и формата ereticulatus од Европа во 2001 година.

Во неговата инфрагенерична класификација од родот Boletus од 1986 година, Ролф Сингер го сместил C. calopus како тип на видот на делот Калоподи, кој вклучува видови кои се одликуваат со белузлаво до жолтеникаво месо, горчлив вкус и сина реакција на боење во ѕидовите на цевката. Други видови во делот Калоподи вклучуваат В. радикани, Ц. индулис, Б. пеки и Б. палидус . Генетската анализа објавена во 2013 година покажа дека Ц. калопус и многу (но не сите) чизми со црвени пори беа дел од кладата dupainii (именувана по <i id="mwhA">Boletus</i>), добро отстранета од јадрото на групата на видот Б. edulis и роднини во рамките на Boletineae. Ова покажа дека е потребно сместување во нов род. Ова се случи во 2014 година, B. calopus беше пренесен во (и означен видот на) новиот род Caloboletus од италијанскиот миколог Алфредо Визини.

Опис[уреди | уреди извор]

Жолтеникавите пори стануваат сини кога ќе се повредат.

До 15 см (6 во) или ретко 20 см (8 во) во пречник, кшапка е беж до маслиново и првично речиси топчесто пред да се отвори во хемисферична, а потоа конвексна форма. Површината на капачето е мазна или има ситни влакна, а понекогаш се појавуваат пукнатини со возраста. Кутикулата на шапка виси над маргината на капачето. Површината на порите првично е бледо жолта пред да се продлабочи до маслинесто-жолта во зрелост и брзо станува сина кога ќе се повреди. Порите, броејќи еден или два на милиметар, се кружни кога се млади, но стануваат поаголни како што старее печурката. Цевките сè до 2 см длабоко.

Атрактивно обоената шипка е типично жолта одозгора до розово-црвена долу, со мрежа во боја на слама (ретикулација) во близина на врвот или над горната половина; повремено целиот стап е црвеникав. Тоа мери 7-15 см долго за 2-5 см дебела, и е или прилично еднаква во ширина низ целиот, или подебел кон основата. Понекогаш, црвеникавата боја на шипките на зрелите печурки или собраните примероци стари неколку дена целосно исчезнува и се заменува со окер-кафени тонови. Бледожолтото месо обојува сино кога е скршено, а обезбојувањето се шири надвор од оштетената област. Нејзиниот мирис може да биде силен и се споредува со мастило. Отпечатокот на спори е од маслиново до маслинесто-кафеава боја. Спорите се мазни и елипсовидни, со димензии 13-19 на 5-6 Мм. Базидиите (клетките кои носат спори) се во форма на клупче, четири спори и се со димензии 30-38 со 9-12 Мм. Цистидиите се во облик на палка до вретеновидни, хиалини и се со димензии 25-40 на 10-15 Мм.

Разновидниот фрустозус е морфолошки сличен на главниот тип, но неговата капа станува изолирана (означена на мали површини со пукнатини и пукнатини) во зрелост. Неговите спори се исто така малку помали, со димензии 11-15 на 4-5,5 Мм. Во европската форма ereticulatus, ретикулациите на горниот стап се заменуваат со фини црвеникави гранули, додека сортата ruforubraporus има розово-црвени пори.

Слични видови[уреди | уреди извор]

Xerocomellus chrysenteron има немрежести стик.
Caloboletus inedulis е помал со посветла шапка.

Целокупната боја на Caloboletus calopus, со неговата бледа капа, жолти пори и црвени шипки, не се дели со ниту една друга штипка. Големите бледи примероци наликуваат на Suillellus luridus, а капачето на Rubroboletus satanas е со слична боја, но овој вид има црвени пори. Овошните тела во лоша состојба може да се помешаат со Xerocomellus chrysenteron, но стапчињата на овој вид не се мрежести. Јадливи видови како Б. на edulis му недостасува црвен шип. Многу наликува на слично нејадливо Ц. радикани, на кои му недостасува црвенило на стапот. Како C. calopus, западносеверноамерикански вид В. рубрипите, исто така, имаат горчлив вкус, слично обоена капа и жолтеникави пори кои се модринки во сина боја, но му недостига ретикулација на црвеникавата шипка. Пронајден во северозападна Северна Америка, Б. coniferarum нема црвеникава или розова боја во својот жолт мрежест стап и има потемна, маслинесто-сива до длабоко кафеава капа.

Два источни северноамерикански видови, В. inedulis и C. розипите, исто така имаат изглед сличен на C. калопус. В. inedulis произведува помали овошни тела со бела до сиво-бела капа, додека C. roseipes се поврзува исклучиво со хемок. В. firmus, пронајден во источниот дел на Соединетите Американски Држави, источна Канада и Костарика, има бледа боја на капачето, црвеникава шипка и горчлив вкус, но за разлика од C. калопус, има црвени пори и му недостига ретикулација. В. panniformis, јапонски вид опишан како нов за науката во 2013 година, има сличност со В. калопус, но може да се разликува по нејзината груба површина на капачето, или микроскопски по амилоидното боење на клетките во месото на капачето и морфолошки различните цистидии на штипката.

Дистрибуција и живеалиште[уреди | уреди извор]

Ектомикоризален вид, Caloboletus calopus расте во зимзелени и листопадни шуми, често на повисоки надморски височини, особено под бука и даб. Овошните тела се појавуваат поединечно или во големи групи. Видот расте на варлива почва од јули до декември, во Северна Европа, и северозападниот дел на Тихиот Океан на Северна Америка и Мичиген. Во Северна Америка, нејзиниот опсег се протега на југ до Мексико. Сортата фрустосус е позната од Калифорнија и Карпестите Планини во Ајдахо. Во 1968 година, откако ги споредија европските и северноамериканските збирки, Милер и Ватлинг сугерираа дека типичната форма на C. calopus не се јавува во САД. Слични споредби од други автори ги доведоа до спротивен заклучок, и оттогаш видот е вклучен во неколку северноамерикански теренски водичи. Болетата е снимена од регионот на Црното Море во Турција, од под Populus ciliata и Abies pindrow во Равалпинди и Натија Гали во Пакистан, провинцијата Јунан во Кина, Кореја, и Тајван.

Биохемија[уреди | уреди извор]

Структура на калопин.

Иако има атрактивен изглед, Caloboletus calopus не се смета за јадење поради неговиот многу горчлив вкус, кој не исчезнува при готвењето. Има извештаи дека се јаде во далечниот исток на Русија и Украина. Горчливиот вкус во голема мера се должи на соединенијата калопин и дериват на δ- лактон, О -ацетилциклокалопин A. Овие соединенија содржат структурен мотив познат како 3-метилкатехолна единица, што е ретко во природните производи. Целосна синтеза на калопин беше пријавена во 2003 година. Сортата фрустозус е пријавена како предизвикувач на тешки болести во Европа.[2]

Дериватите на пулвинска киселина, атроментична киселина, вариегатична киселина и ксерокомска киселина се присутни во Б. печурки од калопус. Овие соединенија го инхибираат цитохром P450 - главните ензими вклучени во метаболизмот и биоактивацијата на лековите. Други соединенија кои се наоѓаат во овошните тела вклучуваат калопин Б, и секвитерпеноидните соединенија циклопинол и болетунони А и Б. Последните две високо оксигенирани соединенија имаат значајна активност на чистење на слободните радикали. Соединенијата 3-октанон (47,0% од вкупните испарливи соединенија), 3-октанол (27,0%), 1-октен-3-ол (15,0%) и лимонен (3,6%) се доминантните испарливи компоненти кои го даваат телото на овошјето нејзиниот мирис.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Список на северноамерикански болетови

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Synonyms: Boletus calopus Pers., Syn. meth. fung. (Göttingen) 2: 513 (1801)“. Species Fungorum. CAB International. Посетено на 19 март 2013.
  2. Miller Jr., Orson K.; Miller, Hope H. (2006). North American Mushrooms: A Field Guide to Edible and Inedible Fungi. Guilford, CN: FalconGuides. стр. 396. ISBN 978-0-7627-3109-1.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]