УНУ-ОП

Од Википедија — слободната енциклопедија
Канцеларија на УНУ во зградата на УНЕСКО

Канцеларијата на Универзитетот на Обединетите нации при УНЕСКО служи како академски интерфејс помеѓу Универзитетот на Обединетите нации (УНУ) и неговите институти и УНЕСКО и постојаните делегации во Париз, Франција . Канцеларијата на УНУ во УНЕСКО, исто така, развива контакти меѓу УНУ и други меѓународни организации со седиште во Париз, како и со француската академија .

Целта на канцеларијата на УНУ во УНЕСКО е да го направи УНУ заинтересирана страна и полноправен партнер на системот на УНЕСКО и дипломатското опкружување во Париз . Канцеларијата се обидува да ја зацврсти постојната соработка и да истражи потенцијални заеднички проекти во области од заеднички интерес за двете организации.

За таа цел, канцеларијата на УНУ при УНЕСКО организира јавни настани кои се насочени кон презентирање на активностите на УНУ. Тој го претставува УНУ на состаноците на УНЕСКО, особено на пролетната сесија на Извршниот одбор и Генералната конференција, големите светски конференции, како и на повеќе неформални состаноци.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]