Т-лимфоцит

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Т лимфоцит)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
T клетка
Healthy Human T Cell.jpg
Скенирачка електронска микрографија на човечка Т клетка
Red White Blood cells.jpg
Скенирачка електронска микрографија на Т лимфоцит (десно), крвна плочка (средина) и црвена крвна клетка (лево)
Податоци
Систем Имунолошки систем
Назнаки
Латински lymphocytus T
Код TH H2.00.04.1.02007
TH H2.00.04.1.02007

Т-лимфоцитите (или т-клетки) припаѓаат на групата на бели крвни клетки познати како лимфоцити и имааат важна улога во имунолошкиот систем. Одговорни се за клеточниот имунититет: преку комплексен механизам ги отстрануваат туѓите клетки, како, на пример, бактериите.

Од останатите типови на лимфоцити како што се Б-лимфоцитите и клетките убијци, се разликуваат по специјалниот рецептор на нивната клеточна површина. Буквата Т, во Т-лимфоцит, се однесува на тимусот, кој е основен орган одговорен за созревањето на Т-лимфоцитите. Откриени се повеќе подвидови на Т-лимфоцити, секој со посебна функција.