Тјен Дуонг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Pај пештерата, Пхонг-Нха-Ке-Банг.

Pај пештерата (виетнамски : Hang Thiên Đường) (Пхонг-Нха-Ке-Банг) се наоѓа на околу 450 километри југозападно од Ханој во Виетнам. Се наоѓа на 50 km северно од Донгхоja, 44 километри северно од Аеродром Донгхоја. Тоа беше откриен во 2005 година од страна на локалните човек и истражени од страна на британските научници 2005-2010,. Должината на оваа пештера е 31 километри, најдолгата во Азија. Британскиот истражувачи крсти рајот. од страна на Британските научници. Пештерата е отворена за посетителите на 3 септември 2010 година. на британските мажи најави дека ова е најдолгата пештера во Азија.