Туја

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Thuja|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Туја
Thuja occidentalis.jpg
Leaves and immature cones
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Thuja
Вид: Туја
Биномен назив
Thuja occidentalis
L.
Natural range

Туја е зимзелено растение, дрво, кое е автохтоно за источна Канада и поголемиот дел од северноцентрални и источни САД.[2] Често се одгледува како орнаметно растение.

Опис[уреди | уреди извор]

За разлика од западен црвен кедар, северниот бел цедар е мало до средно растение, кое расте до 15 метри , со 0.9 метри пречник на труп, по исклучок може да порасне до 38 метри, со 1.8 метри пречник на труп.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Farjon, A. (2013). Thuja occidentalis. Црвен список на загрозени видови. 2013: e.T42262A2967995. doi:10.2305/IUCN.UK.2013-1.RLTS.T42262A2967995.en.
  2. „Thuja occidentalis“. База на GRIN. (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]