Турска федерална држава Кипар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Турската Федеративна држава Кипар[б 1]( TFSC ) била држава во Северен Кипар, прогласена во 1975 година и постоела до 1983 година. Оваа држава не била призната од меѓународната заедница. Неа ја наследила Турската Република Северен Кипар.

Политика[уреди | уреди извор]

Генералниот секретар на ОН бил во Кипар на 25-26 декември 1974 година и побарал да се започнеле билатерални разговори меѓу двете заедници. По прогласувањето на привремената управа на кипарските Турци на 1 октомври 1974 година, втората фаза била пуштена во сила еднострано на 13 февруари 1975 година со прогласувањето на Турската Федеративна држава Кипар од страна на претседателот на администрацијата Рауф Денкташ, во Автономното турско административно собрание на Кипар.[1]

Во 1975 година, „Турската федеративна држава Кипар“ била прогласена како прв чекор кон идна федеративна држава на кипарските Турци, но била отфрлена од Република Кипар, ОН и меѓународната заедница. Резолуцијата 367 на Советот за безбедност на Обединетите нации изразил жалење за декларацијата, но таа не се сметала за еднострана декларација за независност и обид за отцепување.[2] Раководството на кипарските Турци, на чело со Рауф Денкташ, се надевал дека кипарските Грци ќе ги третирале како рамноправни и ќе продолжиле да прогласувале сопствена федеративна држава. Во меѓувреме, преминот од „администрација“ во држава им овозможил на кипарските Турци да напишале свој устав. На изборите во 1976 година, Партијата за национално единство на Денкташ доби 53,7% од гласовите и го освоил мнозинството во Националниот совет. Овој парламент потоа продолжил со расправата и пишувањето на уставот. Сите политички партии се согласиле за федерално решение на проблемот со континуирана гаранција за безбедноста од Турција. Покрај тоа, дебатите биле фокусирани на идеолошки, социјални и економски основи, при што опозициските партии Републиканската турска партија и Комунално-ослободителната партија се залагале за парламентарен систем и го критикувале нацрт-уставот поради овластувањата што му ги дал на претседателот.[3]

По осум години неуспешни преговори меѓу грчката и кипарската турска заедница, Северот ја прогласил својата независност на 15 ноември 1983 година под името Турска Република Северен Кипар. Оваа еднострана декларација за независност била отфрлена од ОН преку Резолуцијата 541 на Советот за безбедност.

За последователни случувања, видете Турска Република Северен Кипар.

Економија[уреди | уреди извор]

Во 1978 година, увозот на Турската Федеративна држава Кипар бил TL 2.067.457.000, додека извозот бил ТЛ 758.453.000. Во 1980 година увозот бил ТЛ 7.086.008.000, а извозот бил ТЛ 3.345.262.000.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Cyprus History: 1975 Turkish Federated State of Cyprus (TFSC)“. www.cypnet.co.uk.
  2. Safty, Adel (2011). The Cyprus Question: Diplomacy and International Law. iUniverse. стр. 180. ISBN 9781450261524. Посетено на 8 March 2015.
  3. Isachenko, Daria (2012). The Making of Informal States: Statebuilding in Northern Cyprus and Transdniestria. Palgrave Macmillan. стр. 44–45. ISBN 9780230392076. Посетено на 8 March 2015.
  4. Turkish Cypriot Ministry of Trade and Industry, Kıbrıs Türk Federe Devleti 1982 yılı İthalât ve İhracat İstatistikleri (1982 Statistics of Exports and Imports for the Turkish Federated State of Cyprus).


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.