Туркански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Туркански јазик
Ng'aturk(w)ana
Застапен воКенија
Подрачјесеверозападна Кенија, западно од Езеро Туркана
Говорници340 000  
Јазично семејство
Источносуданско
Јазични кодови
ISO 639-2ssa
ISO 639-3tuv

Турканскиот е јазикот на турканскиот народ во Кенија што брои околу 340.000 луѓе. Тој е еден од источнонилотичките јазици и е сличен со јазикот карамојонг, јие јазикот, тесо јазикот во Уганда, топса јазикот во југоисточен Судан и со нјангатом јазикот во долината Омо во Етиопија и Судан. Овие јазици ја формираат групата тесотуркански јазици.

Одбрани зборови[уреди | уреди извор]

English Turkana
лице ereet
тело akwan
облека eworu
храна akimuj
тутун etaba
коза nganginei
говедо ngaatuk
магаре ngisikirya
камила ngikaala
вода ngakipi

Надворешни врски[уреди | уреди извор]