Турет синдром

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Esculaap4.svg     Ве молиме, обрнете внимание на ова важно предупредување
во врска со темите од областа на медицината (здравјето).Турет синдром е пореметување со движењата заради одредено наследено невролошко нарушување на мозокот. Оваа положба е именувана по Францускиот невролог, Жил Турет, кој за прв пат во 1885 испитувал девет вакви пациенти. Турет синдром нема никакво влијание врз самата интелигенција или рок на живeење. Симптомите на ТС се поизразени кај децата. Луѓето со овој проблем прават постојани движења и гласови што не можат да ги контролираат.

Физички движења[уреди | уреди извор]

Во овие движења наречени „тикови“ спаѓаат следниве:

Понекогаш луѓето со Туретов синдромот непрекинато ги имитираат движењата на другите луѓе.

Вокални звуци[уреди | уреди извор]

Звуците што луѓе со Турет синдром ги имитираат се:

  • шмркање
  • чистење на грлото
  • кашлање
  • лаење
  • врескање

Некои луѓе со ТС ги повторуваат своите или зборовите на другите луѓе или дури велат вулгарни или навредливи зборови без да сакаат.

Лечење[уреди | уреди извор]

За сега нема еден семоќен лек за ТС. Но разни таблети за смирување помагаат кај некои луѓе со ТС да живеат нормален живот. Затоа што движењата и гласовите предизвикани од ТС се често реакција на стрес или возбуда, учењето на методи за контролирање на стресот и релаксација можат исто така што помогнат во лечењето.

Извор[уреди | уреди извор]