Тунел Созина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тунел Созина е автомобилски тунел во Црна Гора, и е дел е од Европските Е65 и Е80 патишта. Се наоѓа северно од Сутоморе, а проектиран е да ја заобиколи Паштровската гора, која го разделува Црногорското приморје од Зетската рамнина и Скадарското езеро[1]. Тунелот Созина е долг 4.189 метри, и е најдолг и најмодерен автомобилски тунел во Црна Гора. Меѓутоа, тој не е најдолг тунел во Црна Гори бидејќи е железничкииот тунел Созина е долг 6 км. Тунелот бил отворен на 13 јули 2005 година, на националниот празник на Црна Гора. Цената на изградбата изнесувала 70 милиони евра. Од 15 јули 2005 година патарина се наплатувала на влезот во тунелот. Овој тунел е едан од двата дела на црногорската патна мрежа каде се наплаќа патарина.

Тунелот Созина го крати патувањето од Подгорица до Бар, главната црногорска лука за некои 25 км. Патовањето помеѓу двата града сега трае околу еден сат.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Monteput d.o.o. | Prilazne Saobraćajnice“ (англиски). Посетено на 2019-03-17.