Тумбе Кафе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Преименување на Тумбе Кафе во Александрово Брдо. Битола, 1918-1941 (оштетена плоча)

Тумбе Кафе претставува ридско - планински предел сместен на јужниот дел на градот Битола. Има голема значајност за градот, бидејќи е едно од познатите места за рекреација на битолчани. Поврзан е со битолското шеталиште и битолскиот најголем парк, така што доколку шетате од Широк Сокак надолу према шеталиштето, на самиот крај на истото продолжува нагорнина, односно влегувате во ридот Тумбе Кафе.

Знаменитости[уреди | уреди извор]

На ридот Тумбе Кафе се наоѓа и битолската зоолошка градина, која може да биде убав додатен дел на вашата рекреација. Исто така, од другата страна во подножјето се наоѓаат и Српските гробишта од Првата светска војна, Влашките гробишта и Буковските гробишта и секако стадионот на ФК Пелистер Тумбе Кафе. Има две чешми за разладување на битолчани, има мини - амфитеатар за одржување на културни манифестации со помал карактер, кафана која моментално е во руинирана состојба, а беше најпознато место за дружење во времето на СФРЈ и секако, справи за вежбање и рекреација.