Тугуртски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Име на јазикот
Зборуван во: Алжир 
Регион: Уед Риг (вилает во Уаргла)
Вкупно говорници: 6,000
Јазично семејство: Default
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=tjo tjo

Тугуртски, исто така познат како уедригско берверски и тамасинско тамазигтски, ― зенатско берберска врста на јазик што е зборуван во некои од оазите на североисточниот регион Уед Риг околу Тугурт во Алжир. Од 1893 година, неговото главно говорно подрачје било во Тамасин, Блиде-Амор, Мегарин и Гомра.[1] Тој е тесно поврзан со блиските тумзабтски (мозабитски) и тегаргрентски (уарглиски) јазици.[се бара извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. René Basset, 1893, Etude sur la Zenatia du Mzab, de Ouargla et de l'Oued-Rir' Архивирано на 30 октомври 2020 г., p. 12. Paris: Ernest Leroux.