Тубен крајник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тубниот крајник се наоѓа во долниот десен агол на овој пресек, веднаш до отворот на Евстахиевата туба

Тубен крајник (латински: tonsilla tubaria) — парно лимфоидно ткиво лоцирано на соодветниот страничен ѕид на носниот дел на фаринксот, односно во непосредна близина на фарингеалниот отвор на Евстахиевата слушна туба. Се развива кај малите деца, а потоа постепено се намалува за време на пубертетот и подоцна целосно исчезнува.[1] [2]

Овој крајник учествува во изградбата на т.н. Валдееров лимфен прстен заедно со голтничниот, јазичниот и непчените крајници. Сите тие се составени од лимфни јазолчиња и се меѓусебно поврзани едни со помош на систем на лимфни садови.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Славољуб В. Јовановић, Надежда А. Јеличић (2000). Анатомија човека – глава и врат. Београд: Савремена администрација. ISBN 978-86-387-0604-4.
  2. Славољуб В. Јовановић, Нева Л. Лотрић (1987). Дескриптивна и топографска анатомија човека. Београд, Загреб: Научна књига.