Прејди на содржината

Трскар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Трскар
Обичен трскар
(Acrocephalus arundinaceus)
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Птици
Ред: Врапчевидни
Семејство: Трскари
Род: Трскар
J. A. Naumann и J. F. Naumann, 1811
Видови

околу 35, во текстот.

Трскарот (науч. Acrocephalus) е род на се мали инсектојадни врапчевидни птици од фамилијата трскари (Acrocephalidae).

По боја се драпкасто-кафеави и живеат во мочуришта и други водести површини со трска. Некои видови имаат пруги, а други воопшто немаат белези. Многу видови се преселници, особено оние во умерените подрачја како Македонија.

Голем дел од трскарите имаат сплеснат профил на главата, што е причина за нивното научно име.

Најзагадочен вид од родот е големоклуниот трскар (Acrocephalus orinus) кој е повторно откриен во Тајланд во март 2006 г, а претходно забележан само еднаш, во 1867 г. Птицата е видена и на зафрлено место во Авганистан во летото 2009 г.

Во Македонија[уреди | уреди извор]

Во Република Македонија родот е присутен со следниве видови: обичен трскар (Acrocephalus arundinaceus), мал трскар (Acrocephalus schoenobaenus), тенкоклун трскар (Acrocephalus melanopogon) воден трскар (Acrocephalus paludicola), блатен трскар (Acrocephalus palustris) и трскар рогозар (Acrocephalus scirpaceus).[1]

Список на видови[уреди | уреди извор]

Трскар како рани млада кукавица


Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Baker (Warblers of Europe Asia and North Africa ISBN 0-7136-3971-7
  • Barlow, Wacher and Disley (Birds of The Gambia ISBN 1-873403-32-1
  • Del Hoyo, J.; Elliot, A. & Christie D. (editors). (2006). Handbook of the Birds of the World. Volume 11: Old World Flycatchers to Old World Warblers. Lynx Edicions. ISBN 84-96553-06-X.
  • Grimmett, Inskipp and Inskipp (Birds of India ISBN 0-691-04910-6
  • King, Woodcock and Dickinson,Birds of South-East Asia, ISBN 0-00-219206-3
  • Mullarney, Svensson, Zetterstrom and Grant (Collins Bird Guide ISBN 0-00-219728-6
  • Sinclair, I.; Hockey, P. & Tarboton, W. SASOL Birds of Southern Africa (Struik 2002) ISBN 1-86872-721-1

Надворешни врски[уреди | уреди извор]