Трофазна струја

Од Википедија — слободната енциклопедија

Трофазна струја е систем од три назименични струи меѓу кои има фазно поместување. Фазното поместување помеѓу напоните на одделните фази во симетричен трофазен систем изнесува 120° (2π/3 радијани).

Бранови функции на фазните напони
Вектроски приказ на фазните и меѓуфазните напони

Системот шематски се прикажува со помош на три вектори кои ротираат. Векторскиот збир на напоните на сите три фази е еднаков на нула. Од векторскиот приказ може да се пресмета дека напонската разлика помеѓу било кои две фази е пати поголема од напонот на секоја поединечна фаза.

Производство и пренос[уреди | уреди извор]

Систем за пренос на трофазна струја.

Трофазниот систем е најчесто користен повеќефазен систем и на него се заснива денешниот глобален електроенергетски систем.

Означување на проводниците со помош на бои[уреди | уреди извор]

Проводниците во трофазниот систем вообичаено се идентификуваат според бојата на нивните изолатори. Боите би требало да соодветствуваат на меѓународниот стандард IEC 60446, но во пракса се среќаваат и имплементации на постари стандард или не се практикуваат никакви стандарди и можно е да има различни имплементации и во една иста инсталација. Пример во Канада и САД различни бои се користат за заземјени и незаземјени системи.

L1 L2 L3 Нула
N
Заземјување/
Z
ЕУ, Хонгконг, стандард IEC 60446
 •  кафена
 •  црна
 •  сива
 •  сина
 •  
 •  зелено-жолта
 • САД, NEC
 •  црна
 • или
 •  кафена
 •  црвена
 • или
 •  портокалова
 • или
 •  виолетова
 •  сина
 • или
 •  жолта
 •  бела
 • или
 •  сива
 •  
 •  зелено-жолта
 • Канада (според канадското биро за стадарди)
 •  црвена
 •  црна
 •  сина
 •  бела
 •  жолта
 • Австралија и Нов Зеланд (Стандард AS/NZS 3000:2007)
 •  црвена
 •  бела
 •  темносина
 •  црна
 •  
 •  зелено-жолта
 • Кина (Стандард GB 50303-2002 секција 15.2.2)
 •  жолта
 •  зелена
 •  црвена
 •  светлосина
 •  
 •  зелено-жолта
 • Поврзано[уреди | уреди извор]