Тропски стршлен

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Vespa|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Тропски стршлен
Vespa tropica-Kadavoor-2015-10-27-002.jpg
Возрасна единка.
Nest
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Vespa
Вид: Тропски стршлен
Биномен назив
Vespa tropica
Linnaeus, 1758
Синоними
  • Sphex tropica Linnaeus,1758
  • Vespa cincta Fabricius, 1775
  • Vespa eulemoides du Buysson, 1905

Тропскиот стршлен (Vespa tropica) е тропски вид на стршлен кој се наоѓа во Јужна Азија, Нова Гвинеја и Западна Африка и за кој неодамна е откриено дека е инвазивен вид на Гуам. Тоа е грабливец на оси и поседува моќен убод, што може да предизвика екстремна болка и оток.

Опис[уреди | уреди извор]

Работниците на тропскиот стршлен се со должина од околу 24–26 мм, додека матиците растат до 30 мм. Главата е темнокафеава или црвена; абдоменот е црн со изразена жолта лента што го опфаќа најголемиот дел од вториот абдоминален сегмент. Сепак, има некои варијации во опсегот и во Сингапур и југоисточна Азија примероците честопати се целосно црни и поголеми по големина, додека во другите региони, како што е Хонгконг, главата и крилјата на градниот кош се нормално црвеникави.[1] Трета форма на боја се наоѓа во Андаманците и Никобарите, која има црвеникаво-кафеава глава и градниот кош и целата дорзална плоча на секој сегмент на гастроумот е портокалова, освен првата.[2]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Тропскиот стршлен е распространет низ јужна Азија, од Авганистан до Филипините, јужно до Нова Гвинеја,[3] и Нова Британија, но е забележан во Австралија.[4]

Особености[уреди | уреди извор]

Тропскиот стршлен често ги напаѓа гнездата на другите видови оси и ги зема ларвите назад до своето гнездо за да се хранат со нивните ларви. Забележано е дека често напаѓаат пчели. Тропскиот стршлен се поврзува со шумите во низините, до надморска височина до 2100м.[5] Гнездата обично се наоѓаат на 3м над земјата во шупливите дрвја или во подземните шуплини нормално до длабочина од 20 см. Во близина на човечките живеалишта, стршленот прави гнезди под покриви, во тавани и шупи.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Vespa tropica. Aculeates of Asia. vespa-bicolor.net. Посетено на 11 April 2017.
  2. P. Girish Kumar; G. Srinivasan (2010). „Taxonomic studies of hornet waps (Hymenoptera: Vespidae) Vespa Linnaeus of India“ (PDF). Records of the Zoological Survey of India. 110 (2): 57–80.
  3. P. Barss (1989). „Renal failure and death after multiple stings in Papua New Guinea. Ecology, prevention and management of attacks by vespid wasps. (abstract)“. Medical Journal of Australia. 151 (11-12 Pages = 659-63): 659–63. PMID 2593913.
  4. Joseph Bequeart (1936). „The common oriental hornets, Vespa tropica and Vespa affinis, and their color forms“. Treubia. 15 (4 Pages = 329-512).
  5. Michael E. Archer (2008). „Taxonomy, distribution and nesting biology of species of the genera Provespa Ashmead and Vespa Linnaeus (Hymenoptera, Vespidae)“ (PDF). Entomologist's Monthly Magazine. 144 (1727): 69–101.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]