Прејди на содржината

Тропонин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Претставување на лента на комплексот на јадро на срцевиот тропонин (јадро од 52 kDa) во заситена калциум форма. Сина = тропонин Ц; зелена = тропонин I; магента = тропонин Т.[1]

Тропонин е комплекс од три регулаторни белковини (тропонин C, тропонин I и тропонин T) кој учествува во мускулната контракција[2] на скелетните мускули и срцевиот мускул, но не и кај мазните мускули. Мерењето на кардијално-специфичните тропонини I и T широко се употребуваат како дијагностички и прогностички индикатори во менаџирање на миокарден инфаркт и акутен коронарен синдром.[3] Мерењето на нивото на тропонин во крвта може да се користи и како дијагностички маркер за мозочен удар, меѓутоа чувствителноста на овој тест е мала.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. PDB: 1J1E ; Takeda S, Yamashita A, Maeda K, Maeda Y (2003). „Structure of the core domain of human cardiac troponin in the Ca(2+)-saturated form“. Nature. 424 (6944): 35–41. Bibcode:2003Natur.424...35T. doi:10.1038/nature01780. PMID 12840750. S2CID 2174019.; rendered with PyMOL
  2. "troponin" at Dorland's Medical Dictionary
  3. „Troponin - Understand the Test & Your Results“. labtestsonline.org. Посетено на 2019-04-18.
  4. Kerr, Gillian; Ray, Gautamananda; Wu, Olivia; Stott, David J.; Langhorne, Peter (2009). „Elevated troponin after a stroke: a systematic review“. Cerebrovascular Diseases. 28 (3): 220–226. doi:10.1159/000226773. ISSN 1421-9786. PMID 19571535.