Тромбоцитопенија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Тромбоцитопенија
Класификација и надворешни извори
Специјалностхематологија[*]
МКБ-10D69.6, P61.0
МКБ-9287.3, 287.4, 287.5
OMIM188000 313900
DiseasesDB27522
MedlinePlus000586
MeSHD013921

Тромбоцитопенија е болест на крвните плочки (тромбоцитите), односно нивното намалување. Кога се намалени на помалку од 60 милиони на mm³ се појавува неконтролирано крварење низ телото што се појавува како подливи (црвени и модри точки и поголеми флеки под кожата), но многу често се јавува и крварење низ изметот, мокрачата или носот и многу тешко може да се сопре.

Типичен симптом за тромбоцитопенијата е кога некоја личност ќе се пресече или издраска а крвта не сака да запре, и раната стои за долго време.

Причина[уреди | уреди извор]

Тромбоцитопенијата може да биде наследена или стекната.[1]

Намалено создавање[уреди | уреди извор]

Абнормално ниска продукција на тромбоцити може да биде предизвикана од:[2]

Зголемена разградба[уреди | уреди извор]

TTP

Зголемена разградба на тромбоцити може да настане при разни имунолошки и неимунолошки состојби, вклучувајќи:[3]

Лек-индуцирана[уреди | уреди извор]

Следниве лекови може да индуцираат тромбоцитопенија преку директна миелосупресија.[4]

Други причинители[уреди | уреди извор]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „What Causes Thrombocytopenia?“. National Heart, Lung, and Blood Institute. конс. 4 December 2014. 
  2. Fiebach, Nicholas H.; Barker, Lee Randol; Burton, John Russell; Zieve, Philip D. (2007). Principles of Ambulatory Medicine. Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 9780781762274. https://books.google.com/books?id=UGVylX6g4i8C&pg=PA841&dq=thrombocytopenia+decreased+production&hl=en&sa=X&ei=J7BCVer5FoKzggS644CADw&ved=0CB0Q6AEwAA#v=onepage&q=thrombocytopenia%20decreased%20production&f=false. посет. 30 април 2015 г. 
  3. Rodak, Bernadette F.; Fritsma, George A.; Keohane, Elaine (2013). Hematology: Clinical Principles and Applications. Elsevier Health Sciences. ISBN 9780323292696. https://books.google.com/books?id=-tHsAwAAQBAJ&pg=PA695&dq=thrombocytopenia+decreased+production&hl=en&sa=X&ei=J7BCVer5FoKzggS644CADw&ved=0CCIQ6AEwAQ#v=onepage&q=thrombocytopenia%20decreased%20production&f=false. посет. 30 април 2015 г. 
  4. Gresele, Paolo; Fuster, Valentin; Lopez, Jose A.; Page, Clive P.; Vermylen, Jos (2007). Platelets in Hematologic and Cardiovascular Disorders: A Clinical Handbook. Cambridge University Press. ISBN 9781139468763. https://books.google.com/books?id=kB4C84kCDZEC&pg=PA168&dq=thrombocytopenia+medication+induced&hl=en&sa=X&ei=G7JCVd6bLoe7ggTZu4GgDQ&ved=0CD0Q6AEwAg#v=onepage&q=thrombocytopenia%20medication%20induced&f=false. посет. 30 април 2015 г. 
  5. Waldmann, Carl; Soni, Neil; Rhodes, Andrew (2008). Oxford Desk Reference: Critical Care. Oxford University Press. ISBN 9780199229581. https://books.google.com/books?id=eLqMpXfAlEcC&pg=PA388&dq=thrombocytopenia++snake+bites&hl=en&sa=X&ei=XKxDVcKIH8GDNs3KgJgC&ved=0CEkQ6AEwBA#v=onepage&q=thrombocytopenia%20%20snake%20bites&f=false. посет. 1 мај 2015 г. 
  6. Dart, Richard C. (2004). Medical Toxicology. Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 9780781728454. https://books.google.com/books?id=BfdighlyGiwC&pg=PA644&dq=thrombocytopenia+niacin+toxicity&hl=en&sa=X&ei=Rq1DVY_COdDvggSN7oHIDw&ved=0CDUQ6AEwAg#v=onepage&q=thrombocytopenia%20niacin%20toxicity&f=false. посет. 1 мај 2015 г. 
  7. Greer, John P.; Arber, Daniel A.; Glader, Bertil; List, Alan F.; Means, Robert T.; Paraskevas, Frixos; Rodgers, George M. (2013). Wintrobe's Clinical Hematology. Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 9781469846224. https://books.google.com/books?id=NYCeAgAAQBAJ&pg=PA1103&dq=thrombocytopenia+lyme+disease&hl=en&sa=X&ei=Da5DVYSuDcW7ggTT34Bg&ved=0CEYQ6AEwAw#v=onepage&q=thrombocytopenia%20lyme%20disease&f=false. посет. 1 мај 2015 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори