Тромава шриланканска мечка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тромава мечка од Шри Ланка
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Цицачи
Ред: Carnivora
Семејство: Ursidae
Род: Melursus
Вид: Melursus ursinus
Триномен назив
Melursus ursinus inornatus
Pucheran, 1855

Тромавата мечка од Шри Ланка (Melursus ursinus inornatus) е подвид на тромавата мечка. Живее во низинските шуми на островот Шри Ланка.

Оваа мечка е сештојад. Се храни со лешници, бадеми, бобинки и корења, но и со месо и мрша. Главен извор на храна и се инсектите кои ги наоѓа во гнили трупци или дрва благодарение на издолжената муцка. Многу ретко убива други животни и е голем љубител на медот.

Националниот парк Јала е најпознатото место во Шри Ланка каде што може да се набљудуваат овие животни.

Заштитен статус[уреди | уреди извор]

Овој подвид на тромава мечка е сериозно загрозен. Популацијата брои помалку од 1000 единки (во дивината бројката веројатно е околу 500) во неколку изолирани популации чиј број константно се намалува. Уништувањето на шумите е најголема закана за тромавите мечки, бидејќи за разлика од останатите големи животни на Шри Ланка, овие животни се целосно зависни од шумите каде се снабдуваат со храна.